"Geen discriminerende kenmerken Zwarte Piet op Almeerse scholen, zelf kleur bepalen" - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 16 okt 2015 om 14:30 uur - Laatste update: 16 okt 2015 om 14:05 uur

“Geen discriminerende kenmerken Zwarte Piet op Almeerse scholen, zelf kleur bepalen”

Geschreven door (volgen?)

De scholen in Almere mogen Zwarte Piet geen discriminerende kenmerken toekennen, maar mogen wel zelf de kleur van de Pieten bepalen. Dat staat in de richtlijnen die de onderwijsbesturen in Almere met elkaar hebben afgesproken.

De richtlijn is een advies aan de schooldirecties van de BBAPO, waarin de besturen primair onderwijs Almere zich verenigd hebben.

In het onderwijs is geen ruimte voor uitingen die leerlingen of ouders als racistisch en/of discriminerend kunnen opvatten. Om schooldirecties te helpen op een goede wijze invulling te geven aan het Sinterklaasfeest, hebben de besturen besloten om een richtlijn uit de vaardigen“, aldus woordvoerder Wendy Oorthuis.

Richtlijn

De besturen adviseren het feest zodanig aan te passen dat ieder kind en iedere ouder ervan kan genieten. Daarom is de richtlijn om het Sinterklaasfeest te ontdoen van alle kenmerken die als racistisch en/of discriminerend kunnen worden opgevat door leerlingen en/of ouders.

Dit betekent dat stereotyperingen als een rode mond, oorringen, gebrekkig Nederlands sprekend of een ondergeschikte rol van Zwarte Piet worden vermeden. Met deze richtlijn in de hand is het aan de schooldirecties om in overleg met de ouders te komen tot een invulling van het Sinterklaasfeest.

Eigen invulling

De besturen benadrukken dat het hier gaat om een richtlijn. De schooldirecties houden de vrijheid om zelf vorm te geven aan het feest en de figuur van Zwarte Piet hierin. Het kan dus voorkomen dat op sommige scholen wel zwart gekleurde Pieten rondlopen en op andere scholen niet.

Categorie:
Overige

reacties op “Geen discriminerende kenmerken Zwarte Piet op Almeerse scholen, zelf kleur bepalen”

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.