[Column] In gesprek met een vluchteling - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 16 okt 2015 om 18:41 uur - Laatste update: 16 okt 2015 om 18:44 uur

[Column] In gesprek met een vluchteling

Geschreven door (volgen?)

Foto: Google Maps

Afgelopen week had ik in een café aan de Grote Markt een gesprek met een vluchteling. Een 18-jarige Syrische jongen die met zijn gezin in april dit jaar naar Nederland is gekomen en in het Almeerse asielzoekerscentrum terecht kwam. In juli kregen zij een gezinswoning in Almere Haven toegewezen.

Zo mocht ik alles aan de vluchteling vragen; wat het ook was. Natuurlijk vraag ik mij net zoals een groot deel van de Nederlanders af waarom zij per sé naar Nederland komen, en niet naar een veilig buurland. Volgens de jongen houden de rijke Arabische landen hun deuren gesloten, en is de kans op een goede toekomst in Europa beter dan een toekomst in Egypte, zo vertelde de jongeman.

Dus eigenlijk op uitnodiging van Europa, komen jullie naar hier?‘, vroeg ik hem waarop hij dat bevestigde. De asielzoeker vertelde daarnaast ook aan mij dat de 5 asielzoekers die vrouwen hebben aangerand in de Herbergsteeg, afkomstig waren uit Afrika. Die informatie zou hij hebben gekregen van een vriend die momenteel nog in het asielzoekerscentrum zit.

De jongeman vertelde dat er een soort gespannen sfeer in het asielzoekerscentrum hangt, maar weet niet of dit ligt aan de hoeveelheid culturen wat in het centrum gevestigd zit. Ik vertelde dat ik een foto van zijn tijdelijke verblijfsvergunning op internet zag, en vroeg hem of ik deze eens mocht zien.

Ik zie dat je in Nederland mag blijven tot 2020, wat zijn je plannen tot die tijd en wat wil je daarna doen?‘, vroeg ik hem. De jongen vertelde dat hij eerst een jaar zal besteden aan het leren van de Nederlandse taal, en mogelijk een studie gaat doen en wil gaan werken.

Ik hoop natuurlijk om na 2020 een vaste verblijfsvergunning te krijgen, en om de Nederlandse nationaliteit te krijgen‘, vertelde de jongeman.

Aan de vluchteling vroeg ik of hij wist dat veel Nederlanders van mening zijn dat asielzoekers hier komen vanwege ‘gratis geld, zorg en een woning’ en zij daarom ‘gelukszoekers’ werden genoemd. Dit wist hij niet en vond het absolute onzin. ‘In Damascus hadden wij ook gewoon een huis en spullen, dus daarvoor komen wij niet naar hier. Het was er erg onveilig: ik ben te jong om te sterven‘, legde hij uit.

Een erg informatief gesprek. Maar of het nou een asielzoeker of gelukszoeker was? Dat is mij niet geheel duidelijk: een jongen die het liefst de Nederlandse identiteit en een goede toekomst wil, maar wel vanalles heeft moeten achterlaten in Syrië.

Categorie:
Columns
Max Joling

Sinds 2013 ben ik objectief bezig met het schrijven van artikelen en ben ik subjectief in mijn columns voor Almere Nieuws. Daarnaast vlog ik, maak ik foto's en video's. Je kunt mij via mijn eigen kanalen volgen via onderstaande icoontjes!

reacties op [Column] In gesprek met een vluchteling

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.