D66 wil hindernormen laagfrequent geluid - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 21 okt 2015 om 14:12 uur - Laatste update: 21 okt 2015 om 14:12 uur

D66 wil hindernormen laagfrequent geluid

Geschreven door (volgen?)

D66 wil dat Almere de minister van Infrastructuur en Milieu aanspoort om met een landelijke normering voor laagfrequent geluid te komen.

Steeds meer mensen hebben last van laagfrequent geluid,” aldus D66-raadslid Martine van Bemmel.

Dit is een soort zoemend, brommend of dreunend geluid. Mensen kunnen hier enorme last hebben, soms zo erg dat ze er lichamelijke klachten van krijgen. Momenteel is dit soort geluid echter niet opgenomen in de regels omtrent geluidshinder, waardoor het wettelijk niet erkent wordt en gemeenten nauwelijks kunnen ingrijpen als er klachten over binnen komen. Almere moet daarom druk zetten op de minister om met nieuwe regelgeving te komen.

Signaal afgeven

D66 en het CDA hebben onlangs vragen gesteld over hoe Almere omgaat met klachten over laagfrequent geluid. Uit de beantwoording blijkt dat de gemeente nauwelijks middelen heeft om in te grijpen. Daarom kijkt de gemeente momenteel naar mogelijkheden om de minister te vragen de regelgeving aan te passen en heeft beloofd aan het eind van het jaar met een voorstel te komen.

Wat mij betreft hoeft dit niet zo lang te duren; de gemeente Nijmegen heeft in februari samen met de GGD Zuid-Gelderland een brandbrief gestuurd naar de minister om haar aan te sporen een normering voor laagfrequent geluid op te nemen in de regelgeving over geluidshinder. Het lijkt mij goed als Almere dit signaal van Nijmegen onderstreept en de druk op de minister zo opvoert“, aldus Van Bemmel.

Actie ondernemen

Volgens Van Bemmel neemt het aantal mensen dat last heeft van laagfrequent geluid volgens onderzoek toe.  “Naar schatting neemt twee en een half procent van de bevolking laagfrequent geluid zodanig waar dat het niet te negeren valt, schade toebrengt aan lichaam en geest en de gehinderde maatschappelijk ontregelt. Deze groep mensen kunnen we niet in de kou laten staan. Het wordt tijd dat de minister actie onderneemt.

reacties op D66 wil hindernormen laagfrequent geluid

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.