Jaaroverzicht 2015 - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 30 dec 2015 om 12:00 uur - Laatste update: 23 dec 2015 om 16:37 uur

Jaaroverzicht 2015

Geschreven door (volgen?)

In 2015 zijn er aan diverse onderwerpen aandacht besteed op Almere Nieuws. In onderstaand jaaroverzicht vindt je een overzicht van de onderwerpen.

Januari

Na aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs waren op 8 februari ruim 250 mensen aanwezig tijdens een demonstratie op het Stadhuisplein. Bij de aanslag kwamen 12 mensen om het leven.

Februari

Op zaterdag 28 februari verloor een 26-jarige Almeerse het leven bij een eenzijdig ongeval op de A6. Op dinsdag 24 februari verscheen er video op Facebook van een mishandeling, waarbij te zien was hoe een groep meisjes, twee andere meisjes mishandelde. Door de aandacht in de media meldde de verdachten zich bij de politie.

Maart

De ouders van Melvin Hartkamp waren ten einde raad: hun zoon verging van de pijn en het ziekenhuis weigerde hem op te nemen als patiënt. Door de aandacht in de media is Melvin alsnog opgenomen in het ziekenhuis.

April

In april was Almere een 100-jarige rijker: mevrouw Berghammer-Bartens werd op haar verjaardag bezocht door burgemeester Annemarie Jorritsma, om de felicitaties namens de gehele gemeente uit te brengen.

Mevrouw Berghammer-Bartens woont sinds 2003 in Almere en is de oudste vrijwilliger in De Archipel.

Mei

Het programma van Bevrijdingsfestival van Flevoland op de Esplanade werd op 5 mei compleet afgelast. Door de weersomstandigheden vond de organisatie het onverantwoord om het festival door te laten gaan. De feestende menigte verplaatste zich naar de Grote Markt, waar het evenement in de avond feestelijk werd afgesloten.

Op 28 mei werd het nieuws bekend dat Annemarie Jorritsma van de Flevolandse Statenleden voldoende stemmen heeft gekregen om in de Eerste Kamer te kunnen komen. Eind 2014 maakte zij bekend niet beschikbaar te zijn voor een derde termijn als burgemeester van Almere.

Juni

Ronald Plasterk, minister van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte op woensdag 10 juni bekend dat Franc Weerwind de nieuwe burgemeester van Almere zou worden. Daarmee volgt hij Annemarie Jorritsma op die na 12 jaar stopt als burgemeester van Almere.

Op woensdag 17 juni werden in de Muziekwijk 26 woningen ontruimd vanwege een vreemde lucht. Uit onderzoek bleek dat de lucht veroorzaakt werd doordat er in het riool benzineresten zaten. Om deze te verwijderen opende de brandweer diverse putdeksels om water door het riool te spuiten.

Diezelfde dag werden er in Noorderplassen 14 woningen ontruimd door een woningbrand aan de Midzwaard. Niemand raakte gewond, wel werden er 3 mensen nagekeken in een ambulance omdat zij rook hadden geïnhaleerd.

Juli

Almere beleefde begin juli een hittegolf: 5 dagen achter elkaar was het tropisch warm in de stad.

Op vrijdag 3 juli werd bekend dat de Walk of Fame-Almere tegel dit jaar naar Bob Friedländer zou gaan. Friedländer is al 50 jaar actief als fotograaf en maakt veel foto’s van Almeerse actualiteiten.

Op dinsdag 14 juli werd de politie Midden-Nederland in verlegenheid gebracht doordat er een video opdook waarin een motoragent een 13-jarige jongen geboeid liet meerennen.

De werkzaamheden van de agent werden daarop beperkt tot het verrichten van werkzaamheden op het bureau en er werd een onderzoek gestart. In november werd bekend dat de agent niet handelde volgens zijn ambt en een straf heeft gekregen.

Augustus

Het OM liet op vrijdag 21 augustus weten dat de marechaussee 2 Almeerders had opgepakt voor grafschennis op het graf van Prins Friso. Volgens het OM gooide het tweetal met bierflesjes en zou Prinses Beatrix nauw bij het onderzoek betrokken zijn.

September

Op dinsdag 1 september wees het Commissariaat van de Media (CvdM) de omroeplicentie toe aan MEDIA036. Hiermee mag de omroep zich voor 5 jaar de stadsomroep van Almere noemen.

Tijdens het Almere Haven Festival zong Annemarie Jorritsma samen met Tineke Schouten (als Tina Turner). Het concert van AJSO stond tevens in het teken van het afscheid van Annemarie Jorritsma als burgemeester.

Op donderdag 10 september werd Franc Weerwind tijdens een buitengewone raadsvergadering officieel geïnstalleerd als burgemeester van Almere. Hij volgt hiermee Annemarie Jorritsma op.

Op 28 september besteedde Almere Nieuws aandacht aan een aanrandingszaak waarbij asielzoekers meerdere vrouwen aanrandde in Almere Centrum. Door de berichtgeving werd er landelijk aandacht besteed aan de zaak.

Daar waar de politie eerst open was over het feit dat het asielzoekers waren, hield de politie zich na de landelijke ophef stil. Na beantwoording door het college op schriftelijke vragen van de PVV werd alsnog bevestigd dat het om asielzoekers ging.

Oktober

Zaterdagmiddag 3 oktober bracht PVV-leider Geert Wilders een bezoek aan Almere Centrum om te flyeren tegen uitbreiding van het asielzoekerscentrum in Almere. Samen met Kamerleden en de lokale PVV-fractie maakte de politicus een tocht door het stadsdeel om flyers uit te delen aan de inwoners.

Burgemeester Weerwind bracht op vrijdag 16 oktober een bezoek aan de 10.000ste inwoner van Almere Poort. Meneer Idoe woont sinds augustus in het stadsdeel en woonde daarvoor in de Literatuurwijk, Seizoenenbuurt en Muziekwijk.

Brian Dalfour, voormalig leider van motorclub No Surrender is zaterdag 24 oktober begraven op de begraafplaats in de Kruidenwijk. De dienst werd bijgewoond door honderden motorrijders.

November

Op zaterdag 31 oktober en zondag 1 november opende het kasteel van Almere haar deuren: eind 2019 zal er op het terrein een themapark openen genaamd WitchWorld. Tijdens het weekend werd het kasteel door 15.000 mensen bezocht.

Het bekende kunstwerk op de Hogering is op zondag 15 november omgewaaid. De bekende ringen waren enkele jaren geleden onderwerp omdat daar diamanten met een miljoenenwaarde werden verstopt. Over het nieuwsfeit werd tevens een film genaamd, Dennis P.

Na aanleiding van de aanslagen in Parijs werd op maandag 16 november op het stadhuis één minuut stilte gehouden. In heel Europa werd tevens stilgestaan bij de aanslagen.

December

Op dinsdag 15 december werd er in de Literatuurwijk een 56-jarige man uit Almere neergeschoten, waarna later die dag in Almere Poort een auto uitgebrand werd teruggevonden. De auto bleek de vluchtauto te zijn van de verdachte(n). Eén dag later overleed de man in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Categorie:
Redactieblog

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.