[Column] Geraffineerde groentegoeroes - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 22 feb 2016 om 18:00 uur - Laatste update: 22 feb 2016 om 16:32 uur

[Column] Geraffineerde groentegoeroes

Geschreven door (volgen?)

Tijdens het avondeten had ik als kleuter moeite om mijn bord volledig leeg te eten. De felle strijd tegen ongewenste groenten werd geuit door het deskundig sorteren van de lekkere stukken vlees en smerige champignons op de rand van mijn bord. Toch werden er methodes ingezet om mij die groenten te laten eten.

Als ik het lef had om een onschuldige champignon te laten liggen, kreeg ik direct een pollepel tegen de wang of kon ik het toetje wel op mijn buik schrijven.

Vijftien jaar later worden er geraffineerde tactieken ingezet waar zelfs de Vietcong van zou schrikken. Om ervoor te zorgen dat ik alle broodnodige groenten nuttig, patrouilleren er tegenwoordig verkopers door het centrum van ‘Hello Fresh‘.

Terwijl ik het centrum van Almere doorwandel stond ik plotseling oog in oog met zo’n bijdehante groentegoeroe die een hap lucht nam en zijn betoog over groente begon. Nog geen seconde later loopt een puberale verzameling van acne mij te verkondigen hoe zij hun courgettes aaien met fluwelen handschoenen en verhaaltjes voorlezen uit Paulus de Bosrabarber.

Termen als ‘biologisch’, ‘liefde voor groente’ en ‘verantwoord  vlogen mij om de oren. Achter hem stond een knap blond meisje met het IQ van een afgekeurde ui hevig ‘ja’ te knikken op alles wat haar collega vertelde. Om zijn deskundigheid te bevorderen draagt hij een traditioneel schortje zodat ik echt de indruk krijg dat hij verstand heeft van hetgeen hij vertelde. Natuurlijk weet iedereen dat deze creatieve knolraapverkopers hier staan om geld te verdienen. Het boeit hen geen kloot of de appels afkomstig zijn uit de biologische moestuin van tante Greet of geplukt zijn uit een boom naast de reactor in Fukushima.

Beste straatverkopers, jullie zijn de champignons op mijn vroegere bord avondeten. Laat mij jullie alsjeblieft opzij schuiven, want het zou een toetje zijn om eens door stad te lopen zonder jullie gezwets.

Categorie:
Columns

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.