PVV en D66 willen lokaal referendum - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 25 feb 2016 om 10:09 uur - Laatste update: 25 feb 2016 om 10:09 uur

PVV en D66 willen lokaal referendum

Geschreven door (volgen?)

D66 en de PVV dienen donderdag samen een voorstel in waardoor inwoners van Almere kunnen vragen om een referendum over besluiten die voorliggen aan de gemeenteraad.

“Inwoners krijgen met dit voorstel de serieuze mogelijkheid om zich uit te spreken. En daarmee een belangrijke stem in het beslissingsproces van de gemeenteraad,” zegt PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk.

D66 en de PVV willen de Almeerse inwoners op deze manier meer betrekken bij de politieke besluitvorming. Het voorstel van de partijen wordt binnenkort besproken in de raad.

Inwoners kunnen referendum aanvragen

Door dit voorstel kunnen inwoners een referendum aanvragen over besluiten die op dat moment voorliggen aan de gemeenteraad.

D66-raadslid Jonathan de Jong zegt: “Momenteel kunnen mensen alleen vragen om een referendum over landelijke onderwerpen, niet over lokale kwesties. Met het voorstel kunnen mensen door handtekeningen te verzamelen om een referendum vragen. Niet de politiek, maar mensen zelf nemen hierbij het initiatief.”

Digitaal stemmen mogelijk

D66 en de PVV stellen voor om de stemming voor een referendum grotendeels digitaal te organiseren.

“Dit is niet alleen veel goedkoper, maar ook veel makkelijker voor de mensen om te stemmen. Voor de mensen die niet digitaal willen of kunnen stemmen zijn er natuurlijk ook gewoon stemlokalen waar je je stem kan uitbrengen”, aldus Van Dijk.

Referenda tot op wijkniveau

Opvallend aan de verordening is dat het zelfs mogelijk wordt om op buurtniveau een referendum te organiseren. Per referendum wordt gekeken op welke postcodegebieden in de stad het onderwerp betrekking heeft. Het aantal handtekeningen dat nodig is voor het officiële referendumverzoek is een percentage van het aantal stemgerechtigden dat woont in dat gebied.

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.