Hulpdiensten pakken spectaculair uit op derde editie Landelijke Veiligheidsdag - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 26 feb 2016 om 13:47 uur - Laatste update: 26 feb 2016 om 13:47 uur

Hulpdiensten pakken spectaculair uit op derde editie Landelijke Veiligheidsdag

Geschreven door (volgen?)

Op zaterdag 16 april vindt de derde editie plaats van de Landelijke Veiligheidsdag waarbij de politie, brandweer, defensie, GGD, KNRM, Kustwacht én de Reddingsbrigade flink zullen uitpakken.

Het publiek krijgt tussen 12.00 en 17.00 uur te zien wat het werk van de Nederlandse hulpdiensten inhoudt en hoe zij onderling samenwerken. De Esplanade in het centrum van Almere Stad verandert die middag in een groot plaats delict. Het thema van dit jaar is ‘Veiligheid in en om het huis’. De toegang tot het evenement is gratis.

Inhoud

De inhoud van de eerste demonstraties is bekend, zo wordt op het evenemententerrein een straat nagebouwd waarin criminelen zich verschuilen. Het arrestatieteam doet een inval waarbij deuren en ramen worden weggeblazen, bij de arrestaties raken de criminelen gewond. Daarop komen ambulancemedewerkers in actie en ook de brandweer rukt uit omdat er brand is ontstaan door explosies.

Omdat alle hulpverleners in het huis camera´s op hun helm hebben, is de gehele actie op grote schermen op het plein te volgen.

Defensie

Ook defensie komt in actie: militairen gaan gebouwen binnen om te laten zien wat hun werk in oorlogsgebieden inhoudt. Daarnaast zijn er demonstraties waarbij het Forensisch Onderzoek laat zien hoe hennepplantages en XTC labs zijn ingericht. Het is de bedoeling dat het publiek deze labs gaat herkennen voor het geval het ook in hun eigen omgeving zal voorkomen.

Weerwater

Op het Weerwater wordt een overstroming nagebootst waarbij het waterpeil steeds verder stijgt. Hierbij spelen partijen als de Reddingsbrigade, de KNRM en de Kustwacht een belangrijke rol. Zij laten zien welke hulpverlening je als slachtoffer mag verwachten bij verschillende overstromingsniveaus. Eenheden van de Nationale Reddingsvloot van de Reddingsbrigade worden ingezet voor de evacuatie van slachtoffers en bewoners uit het nagebootste ondergelopen gebied.

Veiligheidsdag

De Veiligheidsdag werd in 2014 voor de eerste keer gehouden als feestelijke ondersteuning van de opening van Veiligheidsmuseum PIT in Almere. De minister van Veiligheid en Justitie gaf het evenement hetzelfde jaar nog het predicaat ‘landelijk’.

Het publiek was enthousiast en kwam in groten getale. Het eerste jaar bezochten 25.000 bezoekers de dag en zij waardeerden het evenement met het cijfer 8,1. Het jaar erop bezochten 35.000 mensen de Veiligheidsdag en steeg de algemene waardering naar een 8,4.

Het volledige programma van de komende editie wordt begin maart bekend gemaakt.

Categorie:
Evenementen

reacties op Hulpdiensten pakken spectaculair uit op derde editie Landelijke Veiligheidsdag

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.