Joram Van Klaveren: "spannend hoe de opkomst bij referendum zal zijn" - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 03 apr 2016 om 16:10 uur - Laatste update: 03 apr 2016 om 19:30 uur

Joram Van Klaveren: “spannend hoe de opkomst bij referendum zal zijn”

Geschreven door (volgen?)

Foto door: Bob Friedländer

Aanstaande woensdag vindt er in Nederland een raadgevend referendum plaats waarbij stemgerechtigden voor- of tegen het associatieverdrag met Oekraïne mogen stemmen. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren (VNL) hoopt op meer tegen-stemmen en een goede opkomst van het aantal stemgerechtigden.

Oekraïne is het meest corrupte land van Europa, het is geen betrouwbare partner voor de Europese Unie dus. Ook is het land zeer instabiel, op dit moment verkeert het land in een burgeroorlog. Er wordt vaak gesproken over slechts een handelsverdrag maar dit verdrag is veel meer dan dat. Zaken die niet in het belang van ons land zijn“, aldus de Almeerder.

Meer dan handel

Volgens het Kamerlid gaat het verdrag meer dan alleen over handel zoals visumvrij reizen, militaire handel en financiële bijstand van de Europese Unie aan Oekraïne.

Het gaat ook om een EU-integratie verdrag. Het kabinet stelt in de toelichting op het verdrag zelf dat dit het meest diepgaande en verstrekkende akkoord is dat ooit gesloten is met een derde land. Ook heeft de huidige EU-commissaris die gaat over uitbreiding, gezegd dat de toekomst van Oekraïne in de Europese Unie ligt. Het is dus een eerste toenadering. Het is ook triest dat Nederland niet zelf handelsverdragen mag afsluiten maar, gedwongen kan worden door de Europese Unie om in zee te gaan met landen die meer kosten dan opleveren.

Uitkomst

Van Klaveren hoopt dat er meer tegen-stemmen zullen komen dan mensen die voor zullen gaan stemmen. Het Kamerlid zegt dat het vooral spannend is hoe de opkomst zal zijn, wat mede bepalend is of de stemmen geldig worden verklaard. Zo moet er een opkomst van tenminste 30 procent van alle stemgerechtigden zijn, en roept mensen op om vooral te gaan stemmen.

Het is een raadgevend referendum, wettelijk is het zo dat het kabinet de uitkomst naast zich neer mag leggen. Het zou echter wel de zoveelste keer zijn dat dit kabinet de wil van de burger keihard negeert, wat ik een slechte zaak vind“, aldus Van Klaveren.

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.