CDA stelt schriftelijke vragen over houtrookoverlast - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 16 aug 2016 om 08:59 uur - Laatste update: 16 aug 2016 om 08:59 uur

CDA stelt schriftelijke vragen over houtrookoverlast

Geschreven door (volgen?)

Het CDA heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld over houtrookoverlast nadat verschillende bewoners hun zorgen hier over hebben geuit bij de partij.

Met enige regelmaat klagen mensen met een longziekte over ernstige houtrookoverlast, die zij ervaren van houtkachels van buren. Er zijn gebruikers van houtkachels die geen goede schoorsteen hebben maar een rookkanaal laag bij de grond. Zo komen mensen met astmatische klachten in ademnood. Daarom plakken sommige mensen elke kier van hun huis af om geen last te hebben van rook en fijnstof veroorzaakt door houtkachels“, aldus het CDA.

Onvoldoende regels

Volgens de werkgroep Houtrookoverlast zou de gemeente niets doen aan ernstige klachten omdat er onvoldoende regels zijn. Het CDA is van mening dat overlast vooral moet worden beperkt door met elkaar in goed overleg te treden. De gemeente zou kunnen helpen door buurtbemiddeling in te schakelen.

Het CDA is niet tegen alle houtkachels en zeker niet tegen barbecues. Maar wanneer mensen met longproblemen ernstige overlast ervaren en de buren voor geen enkele rede vatbaar zijn, zou er toch bemiddelend opgetreden moeten worden“, legt Johan van der Kroef uit namens het CDA.

Brief

In een brief aan de gemeenteraad van het Longfonds staat dat er meer dan 1 miljoen houtkachels en open haarden zijn in Nederland en dat aantal neemt sterk toe. Er zijn daardoor steeds meer mensen die gezondheidsklachten hebben door fijnstof en rookoverlast.

Het CDA wil ook weten wat het College vindt van het idee van het Longfonds om een houtrookvrije nieuwbouwwijk te bouwen, waar in de huizen ook achteraf geen rookkanaal mag worden ingebouwd.

Max Joling

Sinds 2013 ben ik objectief bezig met het schrijven van artikelen en ben ik subjectief in mijn columns voor Almere Nieuws. Daarnaast vlog ik, maak ik foto's en video's. Je kunt mij via mijn eigen kanalen volgen via onderstaande icoontjes!

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.