Franc Weerwind: één volledig jaar als burgemeester van Almere - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 29 Dec 2016 om 22:25 uur - Laatste update: 29 Dec 2016 om 22:25 uur
reacties

Franc Weerwind: één volledig jaar als burgemeester van Almere

Geschreven door (volgen?)
img_3571

Het jaar 2016 was voor burgemeester Weerwind het eerste volledige jaar als burgemeester van Almere. Inmiddels woont hij zelf in Almere Buiten en heeft de stad al aardig goed leren kennen.

In dit jaar heeft hij een aantal zware taken voor zijn kiezen gehad zoals de incidenten met stenengooiers maar heeft ook mooie dingen meegemaakt als het bezoeken van een hospice.

Stenengooiers

Afgelopen juni kwam Weerwind negatief in het nieuws tijdens de stenengooi-incidenten in de Kruidenwijk, waarbij De Telegraaf kopte dat Weerwind geen tijd zou hebben om zich met de zaak bezig te houden omdat hij een breiwinkel in Almere Buiten moest openen.

Die zaak ligt anders dan is verteld. Op zondag ben ik zelf actief bezig geweest informatie te verkrijgen, omdat ik niet op de hoogte was gesteld. Ik heb per direct de nodige maatregelen genomen. De ochtend van de Telegraaf-publicatie ben ik naar de Kruidenwijk geweest en heb ik zelf kennis genomen van de situatie. Ik heb ter plekke de media te woord gestaan. Diezelfde middag heb ik een persconferentie gegeven, waar veel media bij aanwezig was. Daarna kon ik voldoen aan een eerder gemaakte afspraak en heb ik de breiwinkel geopend“, vertelt Weerwind.

Weerwind vertelt dat het niet zo is dat hij geen tijd had voor de gebeurtenissen in Kruidenwijk: “ik ben dagenlang bezig geweest om feiten boven water te krijgen dus heb ik wel degelijk de tijd genomen voor wat er speelde.

Social media

Daar waar oud-burgemeester Annemarie Jorritsma wel een vrouw is die veel gebruik maakt van social media, doet Franc Weerwind dat bewust niet omdat hij dat naar eigen zegge onpersoonlijk vindt.

In een tweet kun je niet duidelijk krijgen op wat voor toon iemand spreekt en heb je de persoonlijke conversatie niet. Wanneer je met iemand in discussie gaat, kun je dat het beste in persoon doen. Dan begrijp je elkaar beter en dat maakt veel dingen snel duidelijker. Ik prefereer een persoonlijke ontmoeting boven social media.

Kerstversiering in Almere Haven

Vorige week kwam Almere Haven in het nieuws nadat bekend werd dat bewoners in Almere Haven zelf het initiatief hebben genomen om het centrum te versieren, nadat bekend werd dat de huidige verlichtingen niet meer te gebruiken waren.

Ik vind het jammer dat Almere Haven pas zo laat in kerstsferen was, terwijl Almere Haven er echt bij hoort als stadsdeel. Wij hebben niet voor niets in november de viering van het bestaan van 40 jaar Almere afgesloten in Almere Haven. Destijds begon het allemaal in Almere Haven dus dat geeft aan dat het oudste stadsdeel er écht wel bijhoort.

Wel vraagt Weerwind zich af waarom er pas zo laat geconstateerd werd dat de verlichting onbruikbaar bleek: “Ik vind het super dat de bewoners dit initiatief hebben genomen en voor een kerstsfeer in het centrum hebben gezorgd. Sowieso vind ik het altijd mooi om te zien hoe bewoners spontaan met initiatieven komen.

Hoogtepunt

Als hoogtepunt ziet Weerwind een hospice waar hij eerder deze maand een bezoekje aan heeft bracht.

In de hospice worden terminale patiënten voorbereid en begeleid voor hun laatste reis die komen gaat. Allemaal vrijwilligers die de zorg op zich nemen om het hen zo aangenaam mogelijk te maken. Zij doen de verzorging van interne bewoners maar ook bij mensen thuis. Naast de aandacht voor de patiënt zorgt de hospice ook voor een goede begeleiding van de naasten“, aldus Weerwind.

Het verwonderde me dat er in een stad met ruim 200.000 inwoners maar één hospice is. Deze hospice heeft tientallen vrijwilligers. We mogen trots zijn op vrijwilligersinitiatieven als deze in Almere“, vindt Weerwind.

Feestdagen

De kerst heeft Weerwind in Almere gevierd: “dat doe ik met een reden. Mochten er zich onverhoopt calamiteiten voordoen, dan wil ik daar natuurlijk zo snel mogelijk bij kunnen zijn als dat nodig is. Zo ben ik tijdens de jaarwisseling ook in Almere. En geef ik op 1 januari om 12.00 uur het startschot bij de nieuwjaarsduik in Almere Haven“, aldus Weerwind.

Max Joling

Sinds 2013 schrijf ik artikelen en columns voor Almere Nieuws. Daarnaast vlog ik, maak ik overige video's en foto's. Je kunt me via mijn eigen kanalen volgen via onderstaande icoontjes!

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.