[Column] Drie keer is scheepsrecht - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 25 Apr 2017 om 19:51 uur - Laatste update: 25 Apr 2017 om 19:51 uur
reacties

[Column] Drie keer is scheepsrecht

Geschreven door (volgen?)
IMG_1434

Vandaag was het zo ver, voor de derde keer mijn theorie examen gedaan bij het CBR. Sinds begin deze maand heb ik rijles bij verkeersschool VBOC Almere waarbij je naast rijles natuurlijk ook je theorie moet behalen wil je ooit gaan afrijden.

Het probleem bij mij is dat ik simpelweg niet uit een boek kán leren. Toen ik nog op school zat en daar examens moest doen, heb ik van te voren ook nooit een boek open geslagen maar deed het puur met de kennis die ik op had gedaan uit de praktijk. Een boek met letters blijft voor mij een boek met letters, om die reden heb ik een theoriecursus gedaan bij verkeersschool VBOC Almere. Twee avonden lang die bij elkaar zeven uur duurden alle ins en outs van het theorie examen.

Waar gaan de vragen over? Hoe werken kruispunten? Wat houden de verkeersborden in? Vrijwel alle onderwerpen kwamen aan bod waarbij we ook oefenexamens deden. Je leert al gauw dat je niet té snel moet antwoorden maar vooral ook alle antwoorden moet lezen.

Toen ik de eerste keer examen deed begin april ging ik er al vanuit dat ik niet zou slagen; dan valt het alleen maar mee als dat inderdaad niet het geval blijkt te zijn. Ik zag de eerste keer eerder als een keertje examen doen om te zien hoe dat precies werkt. Toen ik een week later voor de tweede keer examen deed en daarbij zakte, baalde ik wel even. Niet zo zeer omdat ik het niet had gehaald, maar meer omdat je dan nóg een keer een dagdeel kwijt zou zijn.

Naar het CBR in Amsterdam vanuit Almere duurt namelijk al gauw anderhalf uur. Naast dat het rijbewijs en roze pasje is, zijn het verminderen van reistijden en niet meer afhankelijk zijn van het openbaar vervoer nog twee redenen waarom ik graag mijn rijbewijs wilde halen.

Vandaag had ik dus voor de derde keer mijn theorie examen – drie keer is scheepsrecht zou je zeggen, voor de zekerheid heb ik nog een examentraining gevolgd. Eenmaal de regen getrotseerd te hebben verscheen mijn oproepcode op het scherm waarbij er werd aangegeven dat ik mijn kluisje in een kluisje kon doen. Vervolgens ben ik weer gaan zitten in de wachtkamer, ditmaal bleek er wat vertraging te zijn.

Om mij heen zag ik allemaal gespannen gezichtjes, van sommigen kon je zien dat zij nog maar 17 jaar oud waren. “Wacht maar tot je hier voor de derde keer zit“, ging er door mijn hoofd.

Afijn, eenmaal verdween mijn naam van het bord – had ik mijn examen nu gemist? Ik sprak een medewerker aan en mocht gelukkig nog doorlopen. Tijdens het examen wilde ik naar de volgende vraag maar de volgende vraag bleek al geladen waardoor het leek alsof ik de vraag had overgeslagen die vervolgens dan als fout wordt gezien. Ik had geen goed gevoel over het examen.

Toch bleek er aan het eind van het examen geen rode tekst te staan, maar een tekst in het groen. Gewoon geslaagd, drie keer scheepsrecht.

Video

Categorie:
Columns
Max Joling

Sinds 2013 ben ik objectief bezig met het schrijven van artikelen en ben ik subjectief in mijn columns voor Almere Nieuws. Daarnaast vlog ik, maak ik foto's en video's. Je kunt mij via mijn eigen kanalen volgen via onderstaande icoontjes!

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.