Partijen willen 100.000 euro belastinggeld doneren aan Sint Maarten - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 27 sep 2017 om 17:27 uur - Laatste update: 27 sep 2017 om 17:27 uur

Partijen willen 100.000 euro belastinggeld doneren aan Sint Maarten

Geschreven door (volgen?)

De partijen GroenLinks, PvdA en SP hebben een motie ingediend om 100.000 euro belastinggeld te doneren aan de eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Het gaat om 50 cent per inwoner“, zegt Willy-Anne van der Heijden (fractievoorzitter GroenLinks).

Nederland heeft toch een relatie met deze gebieden. Dan lijkt het me niet zo vreemd dat je deze eilanden, die als (ex)collega- gemeenten nog steeds tot ons Koninkrijk behoren, door deze moeilijke tijd heen helpt“, aldus Van der Heijden.

Geen taak voor gemeente

Nico van Duijn, raadslid namens Leefbaar Almere is faliekant tegen de motie omdat het geen gemeentelijke taak is.

In 2006 en 2010 hebben we als raad afgesproken dat we geen donaties doen bij rampen. Domweg omdat het geen taak voor de gemeente is. Wat is dan nu het argument om het wél te doen? Het lijkt meer op hapsnap-beleid“, aldus Van Duijn.

“Naastenliefde tonen”

Van der Heijden wil niet meegaan in de redenering van Leefbaar-raadslid Van Duijn. “We hebben inderdaad lang geleden die motie aangenomen. Maar dat betekent niet dat je je tot in eeuwigheid door die motie moet laten gijzelen. Er komt altijd weer een dag dat je jezelf die vraag opnieuw moet stellen. We hebben al die jaren geen geld gedoneerd.

Volgens Van der Heijden moet de naastenliefde worden getoond aan de mensen in het getroffen gebied: “En dit is het uitgelezen moment daarvoor. Er wonen in Almere veel mensen van Antilliaanse afkomst, dat vind ik nog een extra reden om als gemeente wel een donatie te doen.

Populistische motie

Van Duijn noemt het voornemen van de drie partijen om geld te doneren aan het getroffen gebied, populistisch: “de Antillen horen gewoon niet meer bij Nederland. Dus waarom dat onderscheid? Ik ken genoeg andere gebieden in de wereld die ons geld ook heel goed kunnen gebruiken. En wat doe je met de volgende orkaan? Weer een ton schenken? 112 is een gemeentetaak, 555 niet.”

Van dr Heijden hoopt de overige raadsleden van de Almeerse gemeenteraad wel te knnen overtuigen om geld te doneren aan de getroffen eilanden.

Wat vind jij?

Vind jij dat de gemeente Almere 100.000 euro moet doneren aan het getroffen gebied? Laat het ons weten door je mening hier in te sturen!

Max Joling

Sinds 2013 ben ik objectief bezig met het schrijven van artikelen en ben ik subjectief in mijn columns voor Almere Nieuws. Daarnaast vlog ik, maak ik foto's en video's. Je kunt mij via mijn eigen kanalen volgen via onderstaande icoontjes!

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.