Proef met vuurwerkdetectiesysteem in Almere Haven - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 04 dec 2017 om 17:00 uur - Laatste update: 04 dec 2017 om 17:03 uur

Proef met vuurwerkdetectiesysteem in Almere Haven

Geschreven door (volgen?)

Om vuurwerkoverlast te bestrijden experimenteert de gemeente Almere dit jaar met een vuurwerkdetectiesysteem.

Het systeem geeft via een app aan handhavers van de gemeente door waar vuurwerk wordt afgestoken. De gemeente heeft voor deze pilot negen sensoren laten plaatsen in Almere Haven: stadstoezicht ziet via een online dashboard waar de vuurwerkhotspots in de wijk zijn. Zo kunnen zij gerichter toezicht houden.

Ook detecteert het systeem de decibellen van een knal. Hiermee kan onderscheid gemaakt worden tussen legaal en illegaal vuurwerk. Er is gekozen is voor Almere Haven, omdat hier verhoudingsgewijs de meeste meldingen binnenkomen over vuurwerkoverlast.

“Het systeem geeft ons waardevolle informatie over de hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken en waar en wanneer dat gebeurt, buiten de toegestane afsteektijden. Daarnaast onderzoeken we of het systeem overlast terugdringt en daarmee een preventieve werking heeft“, vertelt burgemeester Weerwind.

Straffen

Degenen die worden betrapt op het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden kunnen een boete verwachten van 100 euro, jongeren onder de 16 jaar krijgen een doorverwijzing naar bureau Halt.

Signaleren de handhavers dat er illegaal vuurwerk wordt afgestoken dan schakelen zij de politie in. Hiervoor kan de boete oplopen tot zelfs 400 euro. Jongeren onder de 18 jaar krijgen per afgestoken stuk illegaal vuurwerk een werkstraf van 20 uur.

De pilot draait van 1 december 2017 tot en met 10 januari 2018 en zal daarna worden geëvalueerd.


[Ad] Lokaal (laten) bezorgen wat jij wil! Nieuw lokaal bezorgplatform start in Almere!!! »

Max Joling

Sinds 2013 ben ik objectief bezig met het schrijven van artikelen en ben ik subjectief in mijn columns voor Almere Nieuws. Daarnaast vlog ik, maak ik foto's en video's. Je kunt mij via mijn eigen kanalen volgen via onderstaande icoontjes!

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.