[Column] Pasen - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 15 apr 2017 om 14:44 uur - Laatste update: 15 apr 2017 om 14:49 uur

[Column] Pasen

Geschreven door (volgen?)

Wat was het weer een mooi beeld afgelopen donderdag in Leeuwarden: The Passion. Ik vond het jammer dat er dit jaar niet was gekozen voor een spectaculair einde, maar had tijdens de anderhalf uur wel de jaarlijkse kippenvelmomentjes.

Roel van Velzen die met zijn lengte ineens boven alle mensen uitstak tijdens de scène op dak, maar ook de stem van Dwight Dissels die dit jaar Jezus speelde heeft mij geraakt.

Ik kan nog herinneren dat ik als klein jochie  op de basisschool elk jaar meedeed aan de paasei tentoonstelling waarbij je een plastic ei moest versieren: de armpjes en beentjes maakte je dan van zogenoemde muizentrappetjes, het haar van wol en de ogen van papier. Winnen deed ik destijds nooit want het maken van mooie creaties tijdens de knutsellessen was nooit voor mij weggelegd.

Ook hadden wij een aantal dagen voor de vakantie altijd een paasontbijt: één lange tafel waarbij ik elk jaar opnieuw hoopte dat ik naast mijn beste vriend mocht zitten. Thuis deden wij eigenlijk niet veel met Pasen op het paasontbijt en soms een paasbrunch na.

Afgelopen week verscheen er in het nieuws dat sommige scholen in Nederland het paasontbijt hebben veranderd in een lenteontbijt omdat sommige ouders met een religieuze achtergrond zich daar beter in zouden kunnen vinden. Steeds vaker zie je dat Nederlandse tradities worden aangepast wat ik bijzonder jammer vind.

In Almere zijn er dit jaar twee scholen die een lenteontbijt voorschotelen aan hun leerlingen: De Caleidoscoop en Digitalis. Laatstgenoemde verklaarde dat zij elk jaar voor Pasen een lenteontbijt organiseren en het niet te vergelijken is met een paasontbijt. Tikkie vreemd maar gelukkig hield het grootste deel van de scholen die verbonden zijn aan de Almeerse Scholen Groep (ASG) wèl traditioneel een paasontbijt.

Sinds The Passion op televisie is weet ik ook echt wat Pasen inhoudt terwijl ik niet eens gelovig ben: het verhaal alleen al is te mooi om er niet naar te luisteren. Ik begrijp dan ook goed dat het elk jaar meer dan drie miljoen kijkers trekt.

Komende dagen vier ik Pasen met familie in eerste instantie voor de gezelligheid, een soort na-Kerst’en. De paasstol is toch immers hetzelfde als een kerststol maar dan in een andere verpakking. Fijne Pasen.

Categorie:
Columns
Max Joling

Sinds 2013 ben ik objectief bezig met het schrijven van artikelen en ben ik subjectief in mijn columns voor Almere Nieuws. Daarnaast vlog ik, maak ik foto's en video's. Je kunt mij via mijn eigen kanalen volgen via onderstaande icoontjes!

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.