Meldingen van hulpdiensten in Almere realtime in je tijdlijn op Facebook ontvangen? - Klik hier voor meer informatie.
Klik om te vergroten

[Column] Wat zou je doen met 10 miljoen euro aan belastinggeld?
Laatste update: woensdag 17 augustus 2016 - 09:58 uur


Almere is een jonge stad waar we nog een heleboel moeten leren. Dat doen we door te experimenteren, door te vallen en weer op te staan. Almere is ook een mooie stad, namelijk een stad met veel groen en blauw.

Ik hou van Almere en daarom loop ik kris-kras door de stad heen. Ik kijk rond en praat met de inwoners en hoor dat de gemeente in actie moet komen en adequaat moet optreden: werk aan de winkel zou je kunnen zeggen.

De vragen zijn natuurlijk welke onderwerpen leven er in de stad en welke thema’s domineren de gesprekken? Stel maar eens de volgende vraag aan Almeerders dan weet je wat deze mooie en jonge stad allemaal zou willen: als de gemeente 10 miljoen euro over houdt, wat zou je met dit geld willen doen?

Almeerders willen zien dat de gemeente onder andere iets doet aan armoedebestrijding en zwemlessen voor kinderen uit minimagezinnen. Iets aan openbare vervoer, veiligheid, jeugd en werkgelegenheid. Iets aan leegstand en studentenwoningen. Iets aan passend onderwijs, GGZ voor kinderen en ouderenzorg. En natuurlijk iets aan speltoestellen, groenvoorzieningen en de houten bruggen.

Veel Almeerders vinden het belangrijk om zich voor de buurt in te zetten. De openbare ruimte is er immers voor de inwoners maar wordt vooral door de gemeente beheerd en onderhouden. Een schone, hele en veilige openbare ruimte is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Almeerders willen meer zeggenschap over wat er in hun eigen leefomgeving gebeurt. Niet alleen meepraten, meedenken of meedoen, maar vooral meebepalen en uitvoeren: Almeerders willen de baas zijn in eigen buurt.

Als je iets anders wil hebben, pleit je voor verandering. Lekker rustig doen omdat je gewoon in een evolutie gelooft. Wat niet in twee dagen of twee maanden gerealiseerd kan worden, kan heus wel in twee jaar. Een kwestie van lange adem. Rome is immers ook niet in één dag gebouwd!

Almeerders kunnen niet langer wachten, zij willen acties zien. Acties horen bij een revolutie. Het moet à la minute en de resultaten willen ze in no time zien. Eigenlijk is het vergelijkbaar met Pokémon GO!

Moet je dan in een evolutie blijven geloven of moet je toch in termen van een revolutie gaan denken? De eerste volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart 2018.

De keuze is aan jou; dus: evolutie of toch revolutie?


Deel deze column

Het lezen de moeite waard? Deel deze column dan via social media!

Max Joling

Schrijft sinds 2013 zowel objectieve artikelen als subjectieve columns. Het bestaat. Daarnaast doe ik nog een aantal leuke dingetjes in het leven. Heeft als sterke eigenschap hoor, wederhoor en luisterend oor. Niet bang voor kritiek en hecht waarde aan inhoudelijke content - met woorden.