Maak kans op een Thuisbezorgd.nl-coupon ter waarde van €10,- door mee te doen aan onze enquête!

Jaaroverzicht 2016Dit jaar hebben er weer veel nieuwsfeiten plaatsgevonden waar Almere Nieuws aandacht aan besteed. Het jaarlijks terugkerende nieuws over de blauwalg op de stranden, het niet rijden van de treinen, maar ook uiteraard andere artikelen. Een overzicht van 2016 vindt je op deze pagina. Van elke maand hebben we een kleine selectie van artikelen om nog eens na te lezen.

Januari

01 januari: Opbrengst oliebollenverkoop SC Buitenboys voor KWF bijna 8000 euro

De oliebollenactie voor het KWF door SC Buitenboys leverde in totaal 7814,70 euro op. In totaal werden er ruim 12.000 oliebollen verkocht tijdens de actie op woensdag 30 en donderdag 31 december.

Februari

01 februari: Eén persoon neergestoken in AZC Almere

Bij een steekpartij in het asielzoekerscentrum raakte een asielzoeker gewond. Na de steekpartij sloeg de verdachte, eveneens een asielzoeker, op de vlucht. Volgens de politie was de steekpartij vermoedelijk ontstaan na een conflict tussen bewoners van het asielzoekerscentrum.

05 februari: 6-jarig meisje belt alarmnummer voor onwel geworden vader

Een 6-jarig meisje heeft een heldhaftige daad verricht door het alarmnummer te bellen voor haar onwel geworden vader in de Filmwijk. Omdat de politie haar verrichte daad ontzettend knap vond, kreeg zij een traumabeertje.

Maart

24 maart: Duwen en trekken bij start opheffingsverkoop V&D

Nadat bekend werd dat warenhuisketen V&D geen doorstart kon maken, werd er een opheffingsverkoop gehouden. Zo ook in Almere waar een mensenmassa op af kwam.

30 maart: Bekende bol teruggeplaatst in centrum van Almere Buiten

Na jarenlange afwezigheid is de bekende bol teruggeplaatst in het centrum van Almere Buiten. De bol werd destijds in een opslagruimte van de gemeente gezet omdat het Globeplein moest worden gerenoveerd.

April

07 april: 71.4 procent tegen associatieverdrag met Oekraïne

Bijna driekwart van de binnengekomen stemmen voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne zijn tegen. Slechts 27.6 procent was voor het referendum. In totaal mochten er in Almere 143.500 stemmen waarvan 44.274 mensen hun stem ook daadwerkelijk hebben uitgebracht: een opkomst van 31.1 procent.

13 april: Deels voorwaardelijke werkstraf en vrijspraak in aanrandingszaak Herbergsteeg

De asielzoekers die eind 2014 meerdere meisjes hebben aangerand in de Herbergsteeg, hoorden hun straf van de rechtbank: één kreeg een werkstraf van 60 uur waarvan 30 uur voorwaardelijk, de ander kreeg vrijspraak omdat er geen bewijs zou zijn voor zijn ontuchtelijke handelingen. De zaak kwam destijds groots in het nieuws, mede omdat er geprobeerd werd om de zaak in de doofpot te stoppen.

17 april 45.000 bezoekers voor Landelijke Veiligheidsdag

De landelijke veiligheidsdag heeft dit jaar 45.000 bezoekers naar het Stadshart getrokken. Het spektakel waarbij de Esplanade werd omgetoverd tot heus calamiteitenplein, werd voor het derde jaar op rij georganiseerd.

Mei

17 mei: Examenkandidaten BHC naar huis gestuurd

Door een fout van een docent werden examenkandidaten van het Buitenhout College naar huis gestuurd. Leerlingen met dyslexie bleken niet aangemeld te zijn voor het examen waardoor hun elektronische examen niet door kon gaan.

30 mei: Ruim 84.000 bezoekers voor jubileum-editie Libelle Zomerweek

De 20e editie van de Libelle Zomerweek heeft dit jaar ruim 84.000 bezoekers naar het Almeerderstrand getrokken. Daar waar de zomerweek begon met veel regen, eindigde de week toch met veel zon.

Juni

12 juni: stadsbussen rijden niet meer door Kruidenwijk

Omdat het niet langer verantwoord was om door de Kruidenwijk de rijden vanwege de aanhoudende busterreur, besloot Connexxion om niet meer te stoppen bij de haltes in de Kruidenwijk. De wijk had al langer te kampen met het gooien van stenen naar onder andere bussen en zelfs woningen. Na inzet van onder meer cameratoezicht, nam de busterreur af.

17 juni: Gemeente betaalt 4 miljoen voor verplaatsing Atlantis naar Almere Poort

De gemeente Almere gaat 4 miljoen euro betalen voor het verplaatsen van restaurant Atlantis naar Almere Poort. Het restaurant moet van de oude locatie verdwijnen vanwege de komst van de Floriade en de verbreding van de A6.

Juli

19 juli: 10-jarig meisje verdronken in Lage Vaart

Nadat vriendjes van de 10-jarige Diornyschya opmerkte dat zij weg was, belden zij de hulpdiensten nadat er groots werd uitgerukt. Onder andere een traumahelikopter werd hierbij opgeroepen. Het meisje werd naar het ziekenhuis gebracht waar zij later op de avond is overleden. Een week later werd er voor het slachtoffer een stille tocht georganiseerd waarbij onder andere burgemeester Weerwind bij aanwezig was.

Augustus

15 augustus: gemeente Almere is 9.1 euro rijker

Na een jarenlange juridische procedure over de aanvraag van een aanvullende uitkering op financiële tekorten, is het bezwaarschrift eindelijk toegekend. In totaal zal er 9.1 miljoen euro worden uitgekeerd aan de gemeente.

22 augustus: A1 weer volledig beschikbaar

Na lang gewacht te hebben was het dan eindelijk zover: de vernieuwde A1 werd geopend voor weggebruikers. Dit artikel bleek interessant voor lezers: een bezoekersrecord werd behaald en staat op nummer één van meest bezochte artikelen op Almere Nieuws sinds 01 juni 2013.

September

10 september: "Meisjes aangerand in Parkwijk, politie zwijgt"

In de Parkwijk vonden meerdere aanrandingen plaats in de periode van de zomer in 2015 tot september 2016. Berichtgevingen over de zaken moesten op last van de politie worden verwijderd, waardoor het vermoeden was dat de aanrandingen in de doofpot werden gestopt wat niet nieuw is voor de politie in Almere. Het artikel was voor de VVD aanleiding om schriftelijke vragen te stellen, de PVV lastte een extra raadsvergadering in. In de extra raadsvergadering verklaarde de burgemeester dat er niets over naar buiten werd gebracht omdat zij geen maatschappelijke onrust wilde creëren.

Oktober

10 oktober: politie in Almere Buiten opzoek naar clown met mes

De politie in Almere Buiten zocht op 10 oktober naar een man die verkleed als clown achter kinderen aan rende, wat leidde tot meerdere 'horrorclowns' in Almere. Zo vonden in Tussen de Vaarten opstootjes plaats tussen de politie en tientallen jongeren nadat iemand onder de naam van een horrorclown op Instagram meldde die dag in Tussen de Vaarten te verschijnen.

10 oktober: Kamervragen en debat om illegale shariahuwelijken bij moskee in Tussen de Vaarten

Na een uitzending van het SBS6-programma 'Undercover in Nederland' raakte Moskee Ar Raza in opspraak. In de uitzending was de zien hoe de voorzitter van de moskee probeerde om illegaal een shariahuwelijk te sluiten. Dit leidde tot Kamervragen en een verzoek voor een debat in de Almeerse gemeenteraad.

13 oktober: machinist maakt einde aan leven van zwaan op Hollandse Brug

Op 13 oktober ontstond onrust nadat op internet een video verscheen hoe een machinist een dag eerder een einde maakte aan het leven van een vermoedelijk zwaargewonde zwaan. De meeste ophef werd veroorzaakt doordat de machinist niet alleen het dier doodde, maar ook van de Hollandse Brug afgooide. Dit leidde tot verontwaardiging bij veel mensen en de Partij voor de Dieren.

15 oktober: verwarde man rijdt politiebureau in Almere Haven binnen

Op zaterdag 15 oktober reed een man het politiebureau in Almere Haven binnen. Uit voorzorg werd een groot gebied rondom het politiebureau vastgezet, omdat het motief van de man niet duidelijk was en het niet duidelijk was of er explosieven in het voertuig waren. Achteraf bleek dat de man handelde uit woede door een eerder gekregen boete.

November

30 november: viering 40-jarig bestaan Almere

Op woensdag 30 november vierde de stad Almere haar 40 jarig bestaan, wat startte met de heruitgave van de Almare uit 1976/1977. In de speciale uitgave stond een jaaroverzicht over het allereerste jaar Almere. Naast de heruitgave van de allereerste krant, stond deze dag in het teken van veel festiviteiten dat 's avonds met een kampvuur werd afgesloten bij de allereerste woning in Almere Haven.

December

01 december: automobilist rijdt de gracht in

Een automobilist die zijn navigatiesysteem volgde, reed op donderdag 1 december de gracht in. Volgens de politie was het water door windstilte nauwelijks te zien en is hij daarom de gracht is gereden. Niemand raakte gewond, een bergingsbedrijf takelde het voertuig uit het water.

21 december: fotograaf Bob Friedländer (74) stopt er mee

Na 53 jaar fotografie stopt Bob Friedländer met het maken van foto's. De 74-jarige Almeerder maakte foto's sinds het eerste uur in Almere en leverde naast Almere Nieuws onder andere aan De Telegraaf en regionale media. Friedländer heeft vele prijzen gewonnen waaronder een erepenning van de gemeente, tegel van de Walk of Fame Almere en verschillende titels als sportfotograaf van het jaar.

Max Joling

Schrijft sinds 2013 zowel objectieve artikelen als subjectieve columns. Het bestaat. Daarnaast doe ik nog een aantal leuke dingetjes in het leven. Heeft als sterke eigenschap hoor, wederhoor en luisterend oor. Niet bang voor kritiek en hecht waarde aan inhoudelijke content - met woorden.

reacties