Meldingen van hulpdiensten in Almere realtime in je tijdlijn op Facebook ontvangen? - Klik hier voor meer informatie.
Klik om te vergroten

Redactioneel: aandacht besteden aan horrorclowns
Laatste update: vrijdag 14 oktober 2016 - 17:59 uur


Ongetwijfeld heeft u afgelopen weken de berichtgevingen op Almere Nieuws gevolgd over de horrorclowns. Op Facebook regende het reacties met dat dit onder andere de schuld is van de media, die mensen op ideeŽn brengt door er aandacht aan te besteden. Maar waarom besteden we er eigenlijk aandacht aan, wat heeft dat nou voor nut? Een nieuwe trend is geboren in Almere: het aangrijpen van het onderwerp 'horrorclown' om de samenleving bang te maken en voor onrust te zorgen. Tenminste, dat is het doel van diverse accounts op het sociale netwerk Instagram. Zo was dat ook afgelopen week in Tussen de Vaarten het geval. Een account met circa drieduizend volgers riep op dat er bij de bushalte in Tussen de Vaarten Noord om 16.20 uur een horrorclown zou verschijnen waarop veel enthousiaste reacties van jongeren kwamen. Daar sturen we vervolgens verslaggevers op af.

Waarom?

Mocht er niets gebeuren, dan besteden we er uiteraard geen aandacht aan. In dit geval stond het om 15.30 uur al vol met tientallen jongeren bij de bushalte. Omwonenden die zich afvragen waarom deze jongeren er staan, hebben er baat bij dat dit gemeld wordt. Zeker gezien de gebeurtenissen die komen gingen. Zo werden er stenen naar agenten gegooid en werd er een bushokje vernield.

Livestream

We kozen er voor om de livestream te starten toen er door de politie werd gevraagd om assistentie waarbij de politie in de linie begon te staan, omdat de jongeren vervelend begonnen te worden. Enkele minuten daarna begon een ontruiming. Toen we met de livestream een opstootje wilde vastleggen tussen een aantal meisjes en de politie die hard ingreep, werd de telefoon waarmee we livestreamde door een agent hardhandig afgepakt en liep daar zonder verklaring mee weg. Om een lang verhaal kort te maken hebben we hierover een klacht ingediend waarbij werd aangegeven dat het inderdaad een foute handeling van de agent was. Een schadeclaim wordt dan ook ingediend voor de barsten in de telefoon waar we mee livestreamde.

Weten wat er speelt

Al direct nadat de livestream gestopt was, gaven kijkers†aan het jammer te vinden dat we de livestream niet meer konden doen. Als redenering gaven de kijkers aan dat zij in het gebied woonden en graag wilden volgen wat er nu precies speelde en gebeurde. Een mooie terugkoppeling in dit verhaal: we besteden aandacht aan een onderwerp omdat lezers willen weten wat er in hun wijk speelt. Op diezelfde dag, zou er volgens een Instagram-oproep in de Stedenwijk en op station Almere Oostvaarders een soortgelijke bijeenkomst plaatsvinden. Ook hier hebben we verslaggevers naartoe gestuurd maar hier bleek niets aan de hand te zijn. Daar leest u dan ook niets over.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media!

Max Joling

Schrijft sinds 2013 zowel objectieve artikelen als subjectieve columns. Het bestaat. Daarnaast doe ik nog een aantal leuke dingetjes in het leven. Heeft als sterke eigenschap hoor, wederhoor en luisterend oor. Niet bang voor kritiek en hecht waarde aan inhoudelijke content - met woorden.