Maak kans op een Thuisbezorgd.nl-coupon ter waarde van €10,- door mee te doen aan onze enquête!

Bob Friedländer: meer dan 50 jaar fotograafBob Friedländer, winnaar van vele prijzen als de Walk of Fame Almere-tegel, verschillende sportfotograaf van het jaar-titels en een erepenning van de gemeente Almere, stopt per 31 december met het maken van foto's. De 74-jarige Almeerder is 53 jaar werkzaam geweest als fotograaf en heeft besloten om een punt te zetten achter zijn carrière.

Walk of Fame Almere-tegel

Elk jaar reikt de gemeente een tegel uit aan een speciale gebeurtenis, een speciaal persoon of een ontwikkeling. De gehele route in het Stadshart vertelt het verhaal van de stad. In de race voor de tegel waren in 2015 het PIT Museum en Bob Friedländer. Uiteindelijk heeft ruim 80% van de stemmers gekozen voor Bob Friedländer. "Van alle Walk of Fame Almere-uitreikingen heb ik natuurlijk foto's gemaakt, en die mensen waren daar echt blij mee. Ik vroeg mijzelf af of dat nu echt zo speciaal was, maar nu ik zelf de tegel heb gewonnen heeft het inderdaad een speciale betekenis. Mijn omgeving is ook heel trots op mij," aldus Friedländer.

Reportage in Polen

Zijn eerste reportage stamt af uit het jaar 1964, toen hij een reportage maakte in Polen. "Destijds las ik in een lokale krant over een Nederlandse wielrenner die in de Ronde van Polen van mevrouw Widurski een briefje had gekregen en in het verleden de achternaam Grapendaal gebruikte. De wielrenner had dat briefje naar haar ouders in Beverwijk gebracht, omdat je door het ijzeren gordijn geen contact kon krijgen. Ze bleek 20 jaar geen contact te hebben gehad met haar ouders, en had inmiddels 7 kinderen gekregen. Ik heb toen de ouders van mevrouw Widurski gebeld en gevraagd of zij plannen hadden om hun dochter te bezoeken. Toen dat het geval was, ben ik samen met een vriend met hen meegereisd naar Polen. Op het station maakte ik foto's van mevrouw Widurski en haar ouders." Vervolgens is Bob naar zijn neef in Berlijn gegaan die alles heeft ontwikkeld en heeft doorgestuurd naar de Duitse bladen. Daarvoor heeft Bob omgerekend zo'n 1000 á 1500 euro gekregen. Eenmaal terug in Nederland heeft hij de reportage aan De Telegraaf verkocht. "De reportage verscheen 3 dagen lang in De Telegraaf. Ik kreeg daarvoor niet zoveel geld als van de Duitsers, maar ik vond het prachtig dat het in de krant stond."

Almere

In 1980 is Bob samen met zijn vrouw Michelle van Amsterdam naar Almere verhuisd, omdat je destijds in Almere voor goedkoop een huis kon krijgen. Bob woont nu al 30 jaar in Almere Haven. "Zonder Michelle had ik dit werk nooit kunnen doen, we hebben dan ook altijd dag en nacht samengewerkt. Vroeger ontwikkelde zij bijvoorbeeld de kleurenfilmpjes omdat ik gewoon niet technisch ben, en nu helpt zij mij met alles op de computer. Ook zijn wij samen veel op pad geweest om foto's te maken, en assisteerde zij mij tijdens het maken van de foto's."

Hoogtepunten en dieptepunten

De carrière van Bob kent veel hoogtepunten en dieptepunten. Hoogtepunten waar hij met een glimlach op terug kijkt, en dieptepunten die hem nog op het netvlies staan zoals bijvoorbeeld een een incident waarbij iemand door het ijs zakte en vervolgens voor de ogen van Bob is verdronken. "Foto's maken van ongevallen met kinderen doen wij nooit, ik kan nog herinneren dat ik ooit naar een melding ben gegaan van een verdrinking, maar ik wist nog niet wat daar precies was gebeurt. Eenmaal ter plaatse bleek het om kinderen te gaan waarna ik eigenlijk geen stap meer kon nemen. Ik heb toen snel een overzichtsfoto gemaakt en ben snel weer naar huis gegaan. Ook heb ik wel eens iemand zien verdrinken die tussen het ijs lag. De brandweer had toen nog geen middelen om iemand te bereiken die door het ijs was gezakt, waardoor de man uiteindelijk bezweek door de kou. Daarnaast ben ik wel eens naar meldingen geweest van iemand die voor de trein was gesprongen, waar je dingen ziet die je niet wilt zien. Je hebt als fotograaf dan ook een bord voor je kop nodig om dat te kunnen doen, je moet je gevoel goed kunnen afsluiten wanneer je aan het werk bent", legt Bob uit. Een hoogtepunt uit 50 jaar fotografie vindt Bob toch wel de foto's die hij van Ajax heeft gemaakt, maar heeft ook een aantal dingen die hij nooit zal vergeten. "Ik kan nog herinneren dat er een aap was ontsnapt bij Stichting AAP. Toen ik daar aankwam, zag ik de aap net over een muur klimmen. Toen Michelle ook kwam aanrijden liep de aap eerst naar mijn auto toe en maakte een soort knikkende ja waarna de aap naar de auto van Michelle liep en op de auto begon te slaan. Uiteindelijk is de aap verdoofd en afgevoerd."

Veel veranderd

In 50 jaar tijd is volgens Bob het vak fotografie veel veranderd. Zo stond er vroeger een hogere vergoeding tegenover, en is het vak veel veranderd op het gebied van het aanleveren van foto's en het vastleggen van een gebeurtenis. "Vroeger waren er maar een paar fotografen bij een wedstrijd van Ajax, zo was ik aanwezig bij de eerste training Johan Cruijff en mocht zelfs foto's maken van toen hij op de massagetafel lag. Nu is dat allemaal veranderd en moet je vooraf accreditatie aanvragen en sta je achter een hek met talloze fotografen. Ook nu heeft fotografie vooral met de tijd te maken, zo moet je natuurlijk zo snel mogelijk de foto's leveren maar nu staan er al heel snel foto's van de gebeurtenis op social media, terwijl ik nog in mijn auto naar huis rijd om de foto's te gaan leveren. Wanneer je vroeger een foto had gemaakt, moest je die foto eerst laten ontwikkelen wat lang duurde. In mijn huis had ik dan ook een eigen donkere kamer om foto's te ontwikkelen. Als de foto dan af was, liep ik naar het treinstation waar de foto als speciaal briefpost werd verstuurd. Vervolgens ging de foto met de conducteur mee en werd dan bijvoorbeeld afgeleverd in Groningen. Nu doe je je geheugenkaartje in de computer en kun je de foto's gaan mailen."

Punt achter carriére

Eerder deze maand besloot Bob om een punt te zetten achter zijn carrière. Op zaterdag 31 december zal hij voor de laatste keer beroepsmatig met zijn camera op pad gaan. Lees ook: Bob Friedländer (74) stopt met foto's maken »

Max Joling

Schrijft sinds 2013 zowel objectieve artikelen als subjectieve columns. Het bestaat. Daarnaast doe ik nog een aantal leuke dingetjes in het leven. Heeft als sterke eigenschap hoor, wederhoor en luisterend oor. Niet bang voor kritiek en hecht waarde aan inhoudelijke content - met woorden.

reacties