Monique Lapidaire (65) overleden


Theatermaker- en actrice Monique Lapidaire is afgelopen maandag op 65-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar echtgenoot donderdagmiddag. Monique heeft als theatermaakster een grote bijdrage geleverd aan de Flevolandse cultuur en educatie over de polder. Heel haar oeuvre is recentelijk geleden opgenomen in het Archief Almere.

Bijzondere producties over de polder

In 1985 richtte zij de eerste professionele toneelgroep op in Flevoland genaamd Theater na Water. Als artistiek leider, tekstschrijver, regisseur en actrice heeft ze bijzondere producties op haar naam staan, zoals Odilia, Die van Daar, Ik was altijd groot, Viaduct, als Alice, ik = 1, Poldergeest en vele andere succesvolle stukken. Stichting Theater na Water speelde in op het wonen en werken in de polder. Zo ging het stuk ‘Poldergeest’ over een samenleving in opbouw en alle problemen en eigenaardigheden die dat met zich mee brengt. Het stuk ‘Die van daar’ was een kindervoorstelling over het voortdurende gevecht met het water. Veel stukken zijn opgevoerd op scholen in Flevoland. De meeste Flevolandse kinderen hebben door het theater van Monique hun polder beter leren kennen. Lapidaire heeft theater gemaakt op bijzondere locaties zoals bijvoorbeeld het Nieuwland museum, de Tweede Kamer, onder een viaduct, in de nieuwbouw van Almere en op het schip De Batavia.

Inspiraties tot aan het buitenland

Monique Lapidaire studeerde in '76 af aan de Toneelschool van Maastricht. Haar inspiratiebron was haar omgeving en haar reactie daarop. Haar voorstellingen kenmerkten zich door een directe en krachtige emotionele toon doordrenkt met veel ritme, muziek en poëzie. Altijd met grote passie en in interactie met het publiek. Monique Lapidaire was sinds 2002 naast Almere ook vaak in Kroatië te vinden. Ook daar hield zij zich bezig met verschillende vormen van uitvoerende kunst. Monique werd 65 jaar, komende zaterdag vindt haar crematie plaats in de Kruidenwijk.

Max JolingBekijk profiel »

Journalist, auteur, columnist en daarnaast doe ik nog een aantal leuke dingetjes.

Reacties

Log in om reacties te bekijken en te plaatsen.