Maak kans op een Thuisbezorgd.nl-coupon ter waarde van €10,- door mee te doen aan onze enquête!

Lezersvraag: wat verdienen raadsleden?Na ons artikel over in totaal 30 extern ingehuurde ambtenaren door de gemeente die bij elkaar een vergoeding van ruim 4,5 miljoen euro ontvingen, vroeg Marco de Reijke zich af hoeveel euro raadsleden eigenlijk verdiende. Almere Nieuws heeft dit uitgezocht. Elke fractie krijgt standaard 2500 euro per jaar welke in de 'fractiekas' wordt gestort. Voor elk raadslid dat er in die fractie zit, wordt er nog eens 1000 euro aan toegevoegd (dus een fractie met in totaal 10 leden krijgt per jaar 12.500 euro voor in de 'fractiekas' en een eenmansfractie heeft 3500 euro per jaar in de 'fractiekas'). Deze bedragen mogen door de raadsleden worden gebruikt voor trainingen en onderzoeken. Hiervoor heeft de gemeenteraad regels opgesteld. Het bedrag wat in totaal na de periode van 4 jaar overblijft, wordt weer teruggestort in de gemeentelijke kas. De raadsleden zelf ontvangen 1932,14 euro per maand voor hun werkzaamheden en een onkostenvergoeding van 218,97 euro per maand.

Wethouders

Wethouders krijgen in Almere maandelijks een beloning van 8653,50 euro. Ook ontvangen zij nog een onkostenvergoeding van 350,54 euro en een eindejaarsuitkering van 718,24 euro.

Burgemeester

Voor burgemeesters is er op basis van het aantal inwoners een maandelijkse vergoeding beschikbaar. In dit geval ontvangt Franc Weerwind als burgemeester (voorzitter van de raad, voorzitter van het college en zijn eigen bevoegdheden) maandelijks een vergoeding van 10.520,48 euro. Ook ontvangt de burgemeester nog jaarlijks een ambtstoelage van 381,03 euro en in november een eindejaarsuitkering van 450 euro. Heb jij ook een lezersvraag? Stuur deze in naar de redactie!

Max Joling

Schrijft sinds 2013 zowel objectieve artikelen als subjectieve columns. Het bestaat. Daarnaast doe ik nog een aantal leuke dingetjes in het leven. Heeft als sterke eigenschap hoor, wederhoor en luisterend oor. Niet bang voor kritiek en hecht waarde aan inhoudelijke content - met woorden.

reacties