VVD, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie starten formatie
Klik om te vergroten


VVD, PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie starten formatieGeplaatst door Max Joling
Laatste update op woensdag 04 april 2018 om 13:13 uur


De VVD is samen met de partijen PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie begonnen aan de start van een formatie. Dat meldt de partij woensdagochtend.

Op 22 maart is op verzoek van de VVD, ex-minister Ard van der Steur aan de slag gegaan als informateur om het proces te begeleiden richting de vorming van een coalitieakoord en een nieuw college van B&W in Almere.

In zijn verslag adviseert Van der Steur dat de VVD, PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie als eerste zouden moeten proberen een stabiele coalitie te formeren.

Gesprekken

"Van der Steur heeft de afgelopen twee weken met alle politieke partijen in de gemeenteraad van Almere gesprekken gevoerd. Na een eerste ronde is, op advies van de informateur, een tweede ronde gesprekken gevoerd met een aantal van deze partijen", aldus de VVD. 

Op basis van deze gesprekken heeft de Van der Steur woensdagochtend verslag uitgebracht over de uitkomst van de door hem gevoerde gesprekken. In zijn verslag adviseert de heer van der Steur dat de VVD, PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie als eerste zouden moeten proberen een stabiele coalitie te formeren.

Meer wethouders

Volgens Van der Steur zouden een aantal partijen hebben aangegeven 5 wethouders onvoldoende te vinden om een stad van meer dan 200.000 inwoners te besturen - in dat kader wordt door meerdere partijen 6 en door één partij 7 wethouders genoemd.

Op dit moment kent Almere in totaal 5 wethouders: René Peeters (jeugd, maatschappelijke ontwikkeling, onderwijs en sport), Tjeerd Herrema (ruimte, wonen en wijken), Mark Pol (financiën, economische ontwikkeling, vastgoed en bedrijfsvoering), Frits Huis (openbare ruimte, cultuur en milieu) en Froukje de Jonge (participatie, Werk en Inkomen).

Lees hier het volledige verslag van Ard van der Steur.

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.