Almere loopt voorop met elektrische auto's
Klik om te vergroten
Foto: aangeleverd


Almere loopt voorop met elektrische auto'sGeplaatst door Max Joling
Laatste update op maandag 27 augustus 2018 om 16:14 uur


Almere loopt voorop als het gaat om elektrisch rijden. In de gemeente staan maar liefst 17.743 elektrische auto's geregistreerd. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in heel de gemeente Amsterdam.

Dat blijkt uit onderzoek van Energievergelijk.nl. De energievergelijker maakte gebruik van de klimaatmonitor (cijfers: CBS).

6,3 procent

In geen enkele andere gemeente zijn er zoveel elektrische auto's als in Almere. 6,3 procent van alle auto's is volledig elektrisch (FEV) of plug-in hybride (PHEV). Het landelijke gemiddelde ligt op slechts 1,4 procent.

Flevoland is overigens ook de provincie met de meeste elektrische auto's. Bijna 4,9 procent van alle voertuigen is elektrisch.

Zonne-energie

Als het gaat om mobiliteit is Almere dus zeer duurzaam.  Op het gebied van zonne-energie kan het echter stukken beter. In de gemeente wordt per inwoner gemiddeld 103,6 kWh aan zonne-energie per jaar opgewekt. Dat is 17,5 procent onder het landelijke gemiddelde van 125,6 kWh per jaar. Ter vergelijking: een doorsnee huishouden verbruikt jaarlijks 3.500 kWh stroom.

Opvallend is wel dat bijna 10 op de 100 woningen in Almere één of meerdere zonnepanelen heeft. Terwijl dit landelijk maar zo'n 7 op de 100 woningen zijn.

Energieprijzen

In Almere spendeert een huishouden jaarlijks gemiddeld 1.330 euro aan energiekosten (cijfers: 2016). Alle huishoudens (met zonnepanelen) doen er slim aan om ieder jaar de energieprijzen in de gaten te houden.

Het loont vaak om ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Energiebedrijven maken er namelijk een gewoonte van om de tarieven en terugleververgoedingen jaarlijks aan te passen.

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.