Enith Brigitha signeert bij boekhandel Stumpel in Almere Stad - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 26 sep 2017 om 13:06 uur - Laatste update: 26 sep 2017 om 13:06 uur

Enith Brigitha signeert bij boekhandel Stumpel in Almere Stad

Geschreven door (volgen?)

Enith Brigitha, onder andere olympisch kampioen zwemmer inde jaren ’70, signeert zaterdag 30 september bij boekhandel Stumpel in Almere Stad haar zojuist verschenen boek getiteld ‘Zwemmen in de schaduw van doping‘.

Enith Brigitha, geboren op Curaçao in 1955 en al vele jaren woonachtig in Almere, was de eerste Nederlandse zwemster die de 100 meter vrije slag aflegde binnen een minuut.

Zij was twee keer Sportvrouw van het Jaar: in 1973 en 1974. Bij de Olympische Spelen in Montreal 1976 behaalde zij als enige Nederlandse zwemmer twee medailles: brons op de 100 en 200 meter vrije slag. Daarmee was ze de eerste gekleurde zwemmer ter wereld met olympische medailles.

De bronzen olympische medailles hebben voor Enith een gouden rand want zonder de van staatswege gedrogeerde rivales uit de Duitse Democratische Republiek (DDR) was het goud hoogstwaarschijnlijk naar haar gegaan.

Levensverhaal

Het boek ‘Zwemmen in de schaduw van doping‘ vertelt over haar jeugd op Curaçao, de eerste wedstrijden en overwinningen, de grote successen, de badpakken-affaire, haar leven na het zwemmen.

Een groot deel van het boek is gewijd aan Eniths ongelijke strijd tegen de DDR-zwemsters. Aan de hand van uitgebreid archiefonderzoek beschrijft auteur Jeannette van Ditzhuijzen het dopingsysteem, hoe het werkte en wie er verantwoordelijk voor waren.

Enith zelf overigens bleef altijd positief: “Ondanks de oneerlijke strijd ben ik blij dat ik in de jaren zeventig heb gezwommen.

De signeersessie van Enith is zaterdag van Enith Brigitha bij boekhandel Stumpel aan de Schutterstraat.

Categorie:
Sport · Zakelijk
Max Joling

Sinds 2013 ben ik objectief bezig met het schrijven van artikelen en ben ik subjectief in mijn columns voor Almere Nieuws. Daarnaast vlog ik, maak ik foto’s en video’s. Je kunt mij via mijn eigen kanalen volgen via onderstaande icoontjes!

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.