[Column] Een dagje naar Dierenthuis
❤️ Steun Almere Nieuws - klik hier! ❤️
Klik om te vergroten


[Column] Een dagje naar DierenthuisGeplaatst door Max Joling
Laatste update op dinsdag 14 juli 2015 om 17:21 uur


Afgelopen zaterdag zijn we naar Dierenthuis in Almere de Vaart geweest, voor een item in Almere Magazine. Een plek waar kansarme dieren het leven krijgen wat ze verdienen. En dat heb ik ook gezien: met circa 1000 katten, 135 honden, paarden en konijnen is het een écht 'Dierenthuis'. Dieren die niet meer herplaatst kunnen worden, kunnen bij Dierenthuis terecht. Zo woont daar Bobje (foto) die in Bulgarije is beschoten en nu voor de rest van zijn leven aan de achterkant is verlamd. Hij hupst wat rond door het verblijf op zijn voorpoten, maar heeft ook een eigen rolstoel. Dost (foto) is met een ijzeren pijp op zijn hoofd geslagen, en heeft door zijn hersentrauma helemaal geen vertrouwen meer in de mens. Hij zit dan ook in een apart verblijf binnen Dierenthuis, waar hij alle ruimte heeft om het leven te leven wat hij verdiend. De verhalen achter de dieren zijn best emotioneel en schokkend, maar het is zo mooi om te zien dat de dieren het erg naar hun zin hebben daar. Veel dieren kwamen er schuw en agressief binnen destijds, maar komen nu eigenlijk als een normaal huisdier over wanneer je een rondleiding krijgt bij Dierenthuis. Herplaatsen is er voor hen niet meer bij, omdat het in hun verleden al vaker is mis gegaan. Dat vind ik wel jammer, ik denk dat ik zeker wel 10 dieren heb gezien die ik zo had kunnen meenemen naar huis. Tijdens de rondleiding werden we geïnformeerd over het verleden van bepaalde dieren, en wat Dierenthuis eigenlijk voor bewoners heeft. Zo hebben zij aidskatten, dieren die een lichaamsdeel zoals een oog of poot missen waardoor baasjes hem niet meer willen hebben, incontinente dieren maar ook paarden die bij hun vorige baasje met kromme hoefijzers aan hun voeten werden weggehaald. Als Dierenthuis er niet was, hadden al deze dieren waarschijnlijk een spuitje gekregen, werden nog steeds mishandeld of waren overgelaten aan hun lot in de natuur nadat zij door hun vorige baasje werden gedumpt. Dankzij de vrijwilligers en de donateurs hebben deze dieren eindelijk het leven wat zij verdienen. Een mooie instelling op een mooie locatie, ook dit kán in Almere.

Max Joling - Columnist


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel deze column

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar deze column delen ook! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.