Verbindt je met ons!

niets meer
missen?

Columns

[Column] Nog steeds geen donor

[Column] Nog steeds geen donor

Mis geen aanbiedingen meer in Almere!
Via de Reclamefolder-app ontvang je wekelijks een nieuw overzicht van alle aanbiedingen bij winkels in de stad.

Informatie

Gisteren heb ik ervaren als opnieuw een zwarte dag in Den Haag. Niet zo zeer dat Halbe Zijlstra ervoor koos om te genieten van zijn wachtgeld en na een halfjaar op een burgemeesterpostje te solliciteren maar, de omstreden donorwet werd aangenomen wat het mogelijk maakt om Nederlanders nu standaard donor te maken. Op de dag dat deze omstreden wet met een nipte minderheid werd aangenomen (bij wie kwam de trein nú dan weer niet op tijd?), kozen 24.500 Nederlanders er voor om zichzelf te registreren als niet-donor. 2800 Nederlanders registreerde zichzelf als donor en 5450 Nederlanders kozen er voor om van hun 'nee' een 'ja' te maken.

Dat het aantal ja's in tegenstelling tot het aantal nee's zo enorm laag ligt vind ik een hoog aantal. Alsof 24.500 mensen zich verplicht voelden om de moeite te nemen om hun 'nee' te registreren want anders zijn zij standaard donor. Mensen moeten nu in actie komen om kenbaar te maken dat zij geen donor willen zijn. 

Daarentegen vind ik dit cijfer van 24.500 nee's een mooi getal: niet zo zeer dat ik om orgaandonatie ben maar om het feit dat mensen blijkbaar ook weten dat je jezelf kunt registreren als niet-donor. In campagnes wordt namelijk hoofdzakelijk gevraagd om je te registreren als donor.

Gisteren werd ik benaderd door de NOS met de vraag of ik de donorwet zoals mijn antwoord op hen vorig jaar, nog steeds een achterlijke wet vind. Ja, was mijn antwoord - omdat Nederlanders nu per se in actie moeten komen -dus met werk worden opgezadeld- om iets kenbaar te maken wat zij niét willen. Een soort verplicht aanmelden bij het bel-me-niet-register omdat je anders bij alle marketingbureau's wordt aangemeld met je mobiele nummer.

Ook werd mij gisteren -zoals vaker het geval is- gevraagd waarom ik mijzelf heb laten registreren als niet-donor. Simpelweg gun ik niet iedereen mijn nieren, hartklepje of longen na mijn dood. Ik wil weten wie mijn organen ontvangt.

"Daar merk je na je dood toch niets van?", is vaak een tegenargument wat ik vervolgens hoor. Dat klopt, maar je merkt ook niet of je begraven of gecremeerd wordt en toch wordt die keuze na je dood gerespecteerd en uitgevoerd. Wanneer iemand uit mijn naaste omgeving ooit een donor nodig hebt, ben ik best bereid daar nog eens over na te denken. Dan weet ik immers voor wie ik het doe.  

Ik word vaak hypocriet en egoïstisch genoemd om mijn keuze. Ook een enkele keer bedreigd maar met bedreigingen heb ik ervaring. Een brede rug zorgt er voor dat al dit soort tegengeluiden mij doen blijven stralen. 

Kinderachtige tegengeluiden hoor ik maar ook al te vaak. Mensen die vinden dat ik ook maar geen organen toegewezen moet krijgen mocht ik die nodig hebben; ik heb er geen recht op volgens hen omdat ik zelf ook mijn organen niet wil doneren. 

Misschien vind ik dat nog wel het labielste tegengeluid die ik heb gehoord. Dus als ik geen rondje wil geven in het café heb ik ook geen recht om van andermans rondje mee te genieten? Of als ik een verjaardag van iemand oversla heeft diegene een geldige reden om ook maar niet naar mijn verjaardag te komen? Zo kan ik talloze andere vergelijkingen maken maar dan wordt dit eerder een boekwerk dan een column. 

Vooralsnog ben ik blij dat er überhaupt een donorregister is. Het kromme vind ik wel dat ik na 52 kilo afvallen wat overtollige huid (ook een orgaan) heb wat je dan weer niét kunt doneren. Hoeveel patiënten met brandwonden zou ik daarmee kunnen helpen? Helaas voor diegenen. Wanneer ik het laat weghalen verdwijnt de huid zo de vuilnisbak in.

Het blijft een raar systeem. Heb jij je keuze al geregistreerd?

Max Joling - Columnist


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van deze column de moeite waard? Klik hier om deze column te delen op social media. We zijn je dankbaar!


Advertentie (verbergen?)

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar. Ik schrijf overigens aan een nieuw boek: thriller, misdaad en de stad Almere. Lees hier meer daarover.

Actuele artikelen

Ben jij de 31.141
e
volger?

Advertentie (verbergen?)

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie (verbergen?)

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 14.2 ℃
Voelt als 12.7 ℃
Gemiddeld
Laagst 13.1 ℃ (06.19 uur)
Hoogst 14.2 ℃ (08.48 uur)

Bekijk actuele weer

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog