Klik om te vergroten


Pilots met nieuwe vormen van wonen en zorgen in Almere Haven
Laatste update: woensdag 07 maart 2018 - 15:42 uurKomende vrijdag geeft wethouder Tjeerd Herrema het startsein voor twee pilots op het gebied van wonen en zorgen in Almere Haven. Dat meldt Woningbouwatelier Almere (een buitenboordmotor van de gemeente Almere voor vernieuwend wonen) woensdagmiddag.

"Het ene pilot is om rondom het zorgpand De Overloop de eerste samenredzame wijk van Nederland te creëren met eigentijdse zorgvoorzieningen, woonvormen en buurtfuncties", vertelt Matile Laan van Woningbouwatelier Almere.

Daarnaast start er een pilot voor een mooi, hedendaags hof waar mensen ook kunnen blijven wonen wanneer zij zorg nodig hebben. 

Realisatie

In de zomer moet vervolgens duidelijk zijn of beide pilots in het najaar van 2018 gerealiseerd kunnen gaan worden.

"Goed om te zien dat de plannen die vorig jaar de prijsvraag 'Who Cares' hebben gewonnen, nu ook echt onderweg zijn", vertelt wethouder Herrema. "We wilden innovatieve oplossingen rond wonen en zorg en die krijgen de Havenaren nu."

Nieuwe ideeën

Een eerste team genaamd 'Expeditie Haven' zal gaan bekijken hoe er in- en rond De Overloop eigentijdse zorgvoorzieningen gecombineerd kunnen worden met andere woon- en buurtfuncties. 

Het team, met onder andere Woonzorg Nederland, Zorggroep Almere en De Schoor, is al in gesprek met onder andere corporaties, ondernemers, culturele organisaties en onderwijsinstellingen om via een 'ontdekkingsreis' het plan compleet te maken.

Toekomstbestendig

Cees van Boven (bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland) hoopt op innovatieve wijze een toekomstbestendige wijk te creëren waar mensen prettig zelfstandig wonen. 

"Binnen onze pilot combineren we nieuwe woonvormen en zorgarrangementen, slimme zorgtechnologie en verduurzaming. We gaan uit van de kracht van de wijk en alle betrokken samenwerkingspartners", aldus Van Boven.

Een tweede team welke de naam 'BoerenkoolBurenbond' draagt gaat zich samen met een groep bewoners inzetten die geïnteresseerd zijn in een mooi hedendaagse hofwoning in Haven om de locatie en de financiering dit voorjaar rond te krijgen.

Beide plannen combineren nieuwe ideeën over zorg, wonen, duurzaamheid en financiering, en zijn een eerste experiment voor eigentijdse invulling van 'wonen en zorg'.

Prijsvraag

De twee pilots die komende vrijdag van start gaan zijn het resultaat van een eerder gehouden prijsvraag 'Who Cares' die Woningbouwatelier Almere organiseerde. 

Ongeveer 150 mensen dachten vorige zomer mee met verschillende teams, waarbij de volgende vragen werden gesteld; hoe willen we samen wonen als je steeds vaker thuis woont als je zorg nodig hebt? Wat vraagt dat van woningen, van de samenstelling van een buurt, van de kosten van zorg, van zorgvoorzieningen, van de openbare ruimte, van Havenaren? 

De prijsvraag leverde vervolgens de twee teams op die met startkapitaal van de gemeente nu op weg gaan. Woningbouwatelier Almere zegt de deur open te houden voor aanvullende pilots.


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.