Klik om te vergroten

Onderzoeksrapport: "Stoppen met Floriade is mogelijk en kost 23,72 miljoen"
Laatste update: maandag 12 maart 2018 - 12:47 uur


Wanneer de gemeente Almere dit jaar nog de stekker uit het evenement Floriade 2022 zou trekken, zou dat de gemeente en dus de belastingbetaler 23,72 miljoen euro kosten. Ook blijkt het mogelijk om vroegtijdig te stoppen met het evenement.

Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek naar de Floriade 2022 welke is uitgevoerd door Rebel Group in opdracht van PVV. De partij liet het onderzoek op eigen initiatief en uit eigen zak uitvoeren nadat een meerderheid van de gemeenteraad tegen een dergelijk onderzoek was. 

Stoppen is mogelijk

Op de vraag of het evenement vroegtijdig gestopt kan worden, is het antwoord volgens het rapport 'ja'. Als uitgangspunt is er een kostenpost van 23,72 miljoen euro. Doordat het evenement nog niet heeft plaatsgevonden kan er worden onderhandeld over deze kosten. 

De onderhandelbaarheid is er niet als na de Floriade blijkt dat er verlies is geleden. Over de mogelijke verliezen wijst het onderzoeksbureau op een veelheid aan risico's.

"Stoppen is verantwoorde beslissing"

Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV in Almere noemt het stoppen met de Floriade 2022 een verantwoorde beslissing. 

De PVV vindt het gokken met het geld van Almeerse burgers en de kans op een goede uitkomst is gezien eerdere Floriades ronduit slecht", aldus Van Dijk. Ook ontbreekt er draagvlak onder de bevolking in Almere.

"Geloofskwestie"

Ook keek het onderzoeksbureau naar de gedachten achter diegenen die zich met de Floriade bezighouden: optimisten wijzen op de kansen en pessimisten wijzen op de risico's. De Floriade lijkt vooral een geloofskwestie.
Zo zien mensen die niét geloven in de Floriade het evenement vooral als een bloemententoonstelling met een stoffig imago. Ook zijn zij overtuigd dat het om een evenement gaat waarvan de kosten structureel worden onderschat en de baten overschat worden.

Mensen die juist wél geloven in de Floriade zien het evenement als een vernieuwsingsslag waarbij een nieuwe doelgroep kan worden bereikt waarbij niet vergrijzing maar juist verjonging de centrale ontwikkeling in de stad zou zijn.

Ook zijn mensen die wel in het evenement geloven overtuigd dat het evenement minimaal kostendekkend te organiseren is.

Effect op imago Almere

Het stoppen van de Floriade zou ongetwijfeld landelijk nieuws worden wat volgens het onderzoeksbureau zowel kansen als risico's met zich meebrengt.

Naast het mogelijke negatieve imago-effect als het ‘wegjagen’ van potentiële inwoners en bedrijven in Almere, bestaat de kans dat een deel van de bevolking Almere kan zien als dé stad die ‘nee’ durft te zeggen tegen een groot evenement waarbij een positief imago-effect zou kunnen ontstaan.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.