Klik om te vergroten
Foto door: Michelle Friedlander


Expositie en workshops van kunstenaar Majeed Saeeyan in Almere Haven
Laatste update: vrijdag 06 april 2018 - 21:43 uurZaterdag wordt in het Iraans restaurant Shandiez in Almere Haven om 13.00 uur door wethouder Frits Huis een expositie geopend van kunstenaar Majeed Saeeyan en zijn cursisten. 

Naast de expositie worden er van zondag 8 tot en met zaterdag 14 april verschillende workshops gegeven.

"Almere Haven heeft mijn hart gestolen", vertelt de van oorsprong Iraanste kunstenaar Majeed Saeeyan. "Het is klein, het is dorps en wanneer ik hier aankom voelt het als thuiskomen."

Saeeyan woont zelf weliswaar nog niet in Almere Haven maar heeft wel zijn atelier in cultuurcentrum de Blauwe Reiger aan De Steiger en iets verderop opende hij onlangs zijn Iraanse eethuis Dizi Bar: "Koken is mijn tweede grote hobby", vertelt hij lachend.

Alles wat Saeeyan doet, doet hij vanuit een innerlijke passie maar het moet ook een maatschappelijk doel dienen, vindt hij. Zo laat hij in zijn eethuis mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Hier leren wij ze om weer zelfredzaam te zijn. Niet alleen door middel van inkomsten, maar ook door ze wegwijs te maken in het hele economische systeem dat er achter zit", legt Saeeyan uit.

Met zijn Dizi Bar (vernoemd naar een traditioneel eenpansgerecht) wil hij mensen kennis laten maken met Iraanse gerechten. Wie genoeg geld heeft betaalt gewoon de vaste prijs en wie het niet zo breed heeft kan er ook terecht dankzij een samenwerking met bedrijven die betalen voor maaltijden die zij niet allemaal zelf afnemen.

"Toen ik zag dat de Voedselbank in Almere in zo'n grote behoefte voorziet, besloot ik dat ik mijn liefde voor koken wilde gebruiken om mensen met weinig geld een goede maaltijd te bezorgen. In het dorp war ik opgroeide was een soort bedevaartsplek met een eetgelegenheid ernaast. Wie geld had betaalde wat extra en zette daar een kruisje voor op een bord. Wie geen geld had kreeg een gratis maaltijd en zette ook een kruisje neer. Aan het eind van de dag waren beide rijen kruisjes altijd even lang. Wij zijn voor de Dizi Bar nu bezig hier een digitaal systeem voor te ontwikkelen."

Duurzaam ondernemen

Ook aan duurzaam ondernemen hecht Saeeyan veel waarde: in de loungehoek op het terras ligt een kussen dat is gemaakt van een oude airbag en het schort dat hij in de keuken draagt is gemaakt van het leer afkomstig van een oud bankstel - volgens Saeeyan hele sterke materialen wat zonde is om zomaar te vernietigen.

Samen met een aantal innovatieve ondernemers heeft de van oorsprong Iraanse kok en kunstenaar in 2016 een upcyclingsproject opgezet waarbij leer van afgedankte bankstellen wordt verwerkt tot producten als tassen en schorten - dit gebeurt onder het label 'Couch Hackers' in een atelier in de Blauwe Reiger.

"Binnenkort nemen we nog een ruimte op de Steiger in gebruik waar we afgedankte airbags een nieuw leven gaan geven als tas of kussen. Zo leveren we een bijdrage aan het verkleinen van de afvalberg."

De wanden in het eethuis worden opgesierd door kleurrijke schilderijen van Saeeyan zelf. Zijn liefde voor kunst heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen: "Mijn vader was beeldhouwer en mijn moeder tapijtontwerpster. Zelf heb ik alle kunstvormen wel zo'n beetje uitgeprobeerd, maar mijn hart ligt bij schilderen. Het is enerzijds een bron van inkomsten maar vooral ook een manier om mijzelf te uiten. Ik zie het als een dichtvorm op doek, met kleuren componeer ik daar als het ware mijn eigen liedjes op."

Schilderlessen

Wie de kunst ook wil leren helpt Saeeyan graag: "Ik zie dit als mijn plicht want ik heb zelf ook de mogelijkheid gekregen om mij hierin te ontwikkelen."

In de Blauwe Reiger worden door de kunstenaar schilderlessen aan zowel beginners als gevorderen gegeven en zo nu en dan organiseert hij een expositie met werk van cursisten. Saeeyan ontmoette ooit een vrouw in het asielzoekerscentrum die schilderde.

"Zij had geen geld voor lessen maar ik zag dat er veel meer in zat dan er toen uitkwam en bood haar aan wekelijks op te halen om schilderlessen te geen. Zij had veel talent en hielp mij op een gegeven moment zelfs bij mijn opdrachten. Toen moest zij terug naar Iran waar zij eerst geen idee had wat zij daar moest beginnen. Uiteindelijk is zij daar nu een beroemde kunstenares."

Meer informatie over de expositie en workshops is te vinden op de flyer.


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.