Maak kans op een Thuisbezorgd.nl-coupon ter waarde van €10,- door mee te doen aan onze enquête!

Eerste dwangsommen door gemeente Almere opgelegd na vervoeren inbrekerswerktuigenHet college van B&W heeft voor het eerst dwangsommen van 2.500 euro opgelegd aan vijf Almeerders bij wie de politie inbrekerswerktuigen heeft aangetroffen. 

"Dat betekent dat zij dit bedrag moeten betalen als zij opnieuw de fout in gaan", vertelt een woordvoerder. De gemeente en politie willen hiermee inbraken tegengaan en recidive voorkomen.

Drie verdachten werden aangehouden in een auto nadat een alerte buurtbewoner een goed signalement kon afgeven van personen die geprobeerd hadden een deur van een woning in Waterwijk te forceren.

De andere twee verdachten werden aangehouden in Kruidenwijk nadat 's avonds bijzonder lang werd aangebeld bij een woning. Toen zij daarop door de bewoner werden aangesproken, renen zij snel weg. De politie kon hen na een achtervolging te voet uiteindelijk aanhouden.

Afschrikken

"Met bestuursrechtelijk handhaven kan voor deze overtreding een hogere financiële prikkel woren afgelegd dan in het strafrecht. Dit kan helpen inbrekers af te schrikken en het aantal woninginbraken terug te dringen", aldus de woordvoerder.

De hoogte van de dwangsom varieert van 2.500 tot 10.000 euro, deze bedragen worden ook gehanteerd in andere gemeente waar men al goede ervaringen heeft met deze werkwijze.

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verbiedt het vervoeren of bij zich hebben van inbrekerswerktuigen op openbare plaatsen - of iets als zodanig wordt aangemerkt door de politie is mede afhankelijk van de situatie, omstandigheden en de combinatie van werktuigen waarin deze worden aangetroffen.

Max Joling

Schrijft sinds 2013 zowel objectieve artikelen als subjectieve columns. Het bestaat. Daarnaast doe ik nog een aantal leuke dingetjes in het leven. Heeft als sterke eigenschap hoor, wederhoor en luisterend oor. Niet bang voor kritiek en hecht waarde aan inhoudelijke content - met woorden.

reacties