Klik om te vergrotenSpandoek welke is opgehangen door de groep `Oostvaardersplassen PRO` als geluid tegen de activisten.

"Protestactie door activisten Oostvaardersplassen rustig verlopen"
Laatste update: zondag 15 april 2018 - 16:12 uur


De protestacties door activisten die strijden tegen het huidige beleid op de Oostvaardersplassen, zijn rustig verlopen. Dat zegt de gemeente Lelystad bij wie de activisten een vergunning voor de protesten hadden aangevraagd.

Activisten hielden zondag twee protesten: één bij Staatsbosbeheer waarna zij een langzaamaanactie hielden op de A6, hierdoor ontstond een file van 13 kilometer. Bij het provinciehuis in Lelystad werden enkele bosjes bloemen neergelegd.

Voor zover bekend zijn er geen aanhoudingen verricht.

Lees ook: politie verbiedt langzaamaanactie op A6 (update 15.14 uur)

Paardentrailers

Eerder deze week werd door activisten aangekondigd om de dieren op eigen initiatief weg te halen uit het gebied waarvoor er al verschillende paardentrailers waren geregeld. Vanwege die aankondiging werden er betonblokken geplaatst op de toegangswegen naar de Oostvaardersplassen.

De politie was zondagmiddag in groten getale aanwezig, waaronder te paard.

Tegengeluid

Naast activisten die protesteren tegen het huidige beleid van de Oostvaardersplassen, was er ook een groep demonstranten juist vóór het huidige beleid is en tégen alle acties welke georganiseerd worden door activisten.

Op verschillende plekken lieten zij hun geluid horen onder andere via spandoeken.

Witte kruizen

In de nacht van zaterdag op zondag klommen activisten over het hek en naastgelegen spoor waarna zij tientallen witte kruizen in de Oostvaardersplassen plaatsten, naar eigen zeggen 'tegen het beleid in het gebied'.

De kruizen werden zondagochtend verwijderd door Staatsbosbeheer.

Broodje hamburger

Over de organisator van de protesten ontstond eerder deze week nog ophef, zo werd door hem aangekondigd dat er tijdens het verzamelen in aanloop naar de protesten een broodje hamburger genuttigd kon worden. 

Vele activisten werden hierdoor boos en zeiden af te zien van het aanbod en zich te willen focussen op de protesten. Op het terrein werden zondagmiddag broodjes warme beenham en pikante caribische kipgrilworst geserveerd.

Hek

Op zondag 1 april protesteerden activisten al eerder tegen het beleid in de Oostvaardersplassen, toen werd een toegangshek opengebroken om toegang te verkrijgen tot het gebied. 

In totaal werden er die dag vijf aanhoudingen verricht, de rest van de activisten werd door de politie van het terrein verwijderd. 

Bedreigingen

In februari besloot de provincie om de dieren toch bij te voeren, terwijl onafhankelijke dierenartsen eerder vaststelden dat het huidige beleid goed wordt uitgevoerd.

Volgens Leen Verbeek (commissaris van de koning in Flevoland) werd hiertoe besloten om de rust te bewaren, nadat boswachters werden bedreigd. Ook werden de woonadressen van boswachters gepubliceerd in een groep op Facebook waarin activisten verenigd zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt momenteel of er mogelijkheid is om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen na de aangiftes die er werden gedaan vanwege bedreigingen aan het adres van Staatsbosbeheer.

Broodjes warme beenham en pikante caribische kipgrilworst werden geserveerd voorafgaand aan het protest.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.