Klik om te vergroten

[Column] Trouwpartijtje
Laatste update: donderdag 14 juni 2018 - 06:19 uur


Wij gaan trouwen en bijna niemand komt. Bewust, want wij trouwen voor onszelf en niet voor een ander - slechts getuigen en wat gemeenschappelijke vrienden die ook daadwerkelijk met onze relatie te maken hebben. Met vrienden die niét gemeenschappelijk zijn kunnen wij altijd nog één op één afspreken. Even gezellig.

Verloofd sinds vorig jaar oktober waarna wij een datum hebben gekozen, in eerste instantie om het feestje te vieren met daarbij een aantal van onze wensen. Een aantal weken geleden dwaalde de gedachte door mijn hoofd dat het eigenlijk te debiel voor woorden is: een datum kiezen op basis van wanneer je denkt voldoende geld te hebben gespaard omdat je een bruidstaart, geslaagd feest en extern vervoer wil. Wanneer je trouwt is alles dubbel zo duur en die centen geef ik liever uit aan onszelf. Wanneer je sterft overigens ook, maar dan betaal je 't niet zelf.

Een beetje trouwen voor de commercie, dagen als Valentijnsdag en Vaderdag sla ik overigens ook over.

Zodoende hebben we er voor gekozen om het extreem klein te vieren: familie hebben zowel ik als mijn partner niet uitgenodigd want wij zien de tandarts nog vaker. De koude kant. Een deel van de schoonfamilie bestaat bijvoorbeeld voor een deel uit een soort gelegenheidsmensen. Je hoort hen alleen wanneer zij iets van je nodig hebben of wanneer zij iets te klagen hebben.

Wanneer er al niet eens een like op Facebook van af kan op het moment wanneer je iets plaatst over je verloving dan weet je dat zij een ongeschikte gast zijn om op één van de stoelen te mogen zitten tijdens de ceremonie. Ik ben blij met mijn familiewaardige vriendenkring. 

Ik ken mensen die nodigen bepaalde mensen uit op hun huwelijk omdat dat 'hoort'. Het ideale plaatje. Familie omdat het familie is, Jip omdat Janneke ook komt. Et cetera. Bij ons was een gevoel van sociale verplichting godzijdank niet het geval, familie zijn is nog geen heiligverklaring en een verre vriend uit medelijden uitnodigen daar houd je alleen jezelf mee voor de gek - het bier smaakt er na de huwelijksvoltrekking niet minder om wanneer zij zich gekwest voelen doordat zij geen uitnodiging hebben gehad.

Afijn, de ringen zitten as soon as possible om onze vinger en die twee sieraden hebben ons ook flink wat gekost. We besparen geld op de gastenlijst en als het goed is heb je de ring je hele leven lang om je vinger. Love it.


Deel deze column

Het lezen de moeite waard? Deel deze column dan via social media!

Reacties