Klik om te vergroten
Foto door: Bob Friedländer


Burgemeester Weerwind: "Sluiting PI Almere zwaar verlies voor de stad"
Laatste update: vrijdag 22 juni 2018 - 16:37 uurDe sluiting van de Penitentiare Inrichting Almere is een zwaar verlies voor de stad. Dat is de reactie van burgemeester Weerwind op het besluit van het kabinet om de gevangenis in Almere te sluiten.

"Het sluiten van de PI Almere past niet in de met het rijk gemaakte afspraken over de door het rijk en de regio gewenste verstedelijkingsopgave van Almere met voldoende werkgelegenheid en voorzieningen. Dit heb ik ook aan de minister meegegeven. Helaas heeft het kabinet vandaag toch anders besloten. Voor de medewerkers die al sinds 2016 in onzekerheid zaten, moet dit hard aankomen. Ik leef met ze mee", aldus Weerwind.

De gevangenis telt momenteel 260 gedetineerden en 250 medewerkers.

Stappen ondernemen

Het plotselinge besluit tot sluiting heeft tot gevolg dat de gemeente en haar partners onvoldoende tijd hebben om alternatieven voor de PI te bekijken om zo de lokale ketenaanpak en werkgelegenheid (zoveel mogelijk) intact te kunnen houden. 

Het Rijk draagt verantwoordelijkheid voor een zorgvuldig proces en de negatieve gevolgen voor de regio die een plotselinge sluiting veroorzaakt. De gemeente beraadt zich op de stappen die zij hierin gaat zetten.

Debat

In de Tweede Kamer zal nog worden gedebatteerd over dit besluit, de SP heeft om een debat verzocht. 

Waarschijnlijk wordt dit debat nog voor de zomer gehouden. De gemeente en provincie gaan hieraan voorafgaand met de Tweede Kamer in gesprek om het belang van de PI Almere te benadrukken.

Lees ook dit artikel:
Gevangenis in Almere gaat dicht


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media! Onze dank is groot. 😊

Reacties

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.