De werkgevers geven in een gezamenlijke verklaring aan furieus te zijn over de door vakbonden aangekondigde staking die woensdag van start gaat en 72 uur (drie dagen) zal gaan duren.

Fred Kagie (voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer VWOV) zegt dat de werkgevers de afgelopen dagen enorm hebben ingespannen om de bonden verder tegemoet te komen.

"We hebben concrete voorstellen gedaan en tijd gevraagd om deze door te rekenen. Dat is nu weer niet goed. Nu krijgen onze reizigers de volgende staking voor hun kiezen. In een week van hertentamens en grote evenementen zoals de TT in Assen'. De werkgevers gaan sowieso zelf verder met hun plannen om regionaal maatwerk te leveren om de werkdruk te verlichten in de diensten waar dat nodig is", aldus Kagie.

Verbijsterd

De werkgevers zijn verbijsterd over de houding van de bonden en het verloop van de onderhandelingen. 

"Er is een stroming binnen de vakbond die geen deal lijkt te willen. We hebben een intern vakbondsbericht waaruit blijkt dat het uitstel van twee dagen er alleen maar is gekomen om de media en het publiek te beïnvloeden", vertelt Kagie verder.

In het interne bericht staat onder andere: 'Als we tegen de pers zeggen dat we die 2 dagen nodig hebben om een allerlaatste kans te benutten om een staking te voorkomen, scoren we weer een extra puntje bij het publiek'.

Intimidatie

Ook de houding van vakbonden binnen de OV-bedrijven wekt de woede van de werkgevers, volgens Kagie hebben werkgevers berichten in het bezit waarin vakbondsbestuurders hun leden oproepen om werkwilligen te fotograferen en te filmen.

Bij één van de OV-bedrijven circuleert onder vakbondsleden een lijst van werkwillige collega's: zij worden thuis opgebeld en bedreigd om vervolgens op het werk genegeerd te worden.

Een woordvoerder van VWOV zegt dat de bovengenoemde incidenten niet het geval zijn onder werknemers van Keolis in Almere.

Onbetaalbare eisen

Kagie zegt dat de werkgevers na het bericht over de aangekondigde staking zich weer moeten bezinnen op een structurele relatie met de vakbonden.

"We willen ook als werkgevers een toekomstbestendige sector met goede arbeidsvoorwaarden voor onze chauffeurs. Daar hebben we meerdere voorstellen voor gedaan. Maar we kunnen simpelweg niet tegemoet komen aan onbetaalbare eisen. De werkwijze van de FNV lijkt allemaal te gaan om interne ruzies en wie het laatste woord en de macht heeft. Dat gaat over de rug van onze reizigers en verziekt de sfeer in onze bedrijven", aldus Kagie.

De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, Connexxion, EBS, Keolis Nederland en Qbuzz. De vakbonden vertegenwoordigen bij elkaar zo'n 12.000 werknemers.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reacties op dit artikel (12)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Patricia Malagride op dinsdag 26 juni 2018 om 12.03 uur Als het waar is wat er allemaal gesuggereerd wordt in dit artikel moeten de bonden zich diep schamen en zich afvragen voor wie ze nou bezig zijn! Als stakers inderdaad gehoor geven aan de oproep werkwilligen te filmen en te fotograferen moeten ze zich afvragen daadwerkelijk als matennaaier door het leven te willen. Het is ieder voor zich te beslissen te staken of te werken en voor die keuze heb je respect ook al ben je het er niet mee eens!


avatar

Geplaatst door Leo Keune op dinsdag 26 juni 2018 om 11.28 uur iedereen vergeet al die duizenden schoolgaande kids die ook niet naar school komen


avatar

Geplaatst door Rob van der Vliet op zaterdag 30 juni 2018 om 11.20 uur Laat de controleurs stak er n....gratis vervoer dat voelt de baas!


avatar

Geplaatst door Charles van den Bos op dinsdag 26 juni 2018 om 12.13 uur is er ergens een staking geweest waar niemand last van heeft ?


avatar

Geplaatst door Marco de Reijke op dinsdag 26 juni 2018 om 11.24 uur Wel Respect hoor.. nu zie je dus hoe belangrijk goed voor je personeel zorgen is.. want zonder personeel.. geen klanten.. mn moeder zei vroeger in Italië gingen we gewoon met zn allen de straat op als we het ergens serieus niet mee eens waren. Hoop dat ze eruit komen.. en dat weinig mensen last zullen ervaren.. ✌🏼


avatar

Geplaatst door Astrid Assie Staring op donderdag 28 juni 2018 om 11.03 uur Gooi er nu eindelijk eens een wet in die toestaat dat zulke oproerkraaiers ontslagen kunnen worden, er zijn genoeg mensen die WEL willen werken! Valt het trouwens niet onder werkweigering?


avatar

Geplaatst door Anjo Zilstra op dinsdag 26 juni 2018 om 11.14 uur Die bonden deugen van geen kant. Als jij ze nodig hebt dan kan je dat gewoon vergeten. Maar zelf blijven ze doorzeuren met wat ze willen.


avatar

Geplaatst door Gina Amiabel op woensdag 27 juni 2018 om 12.53 uur Krijgen abonnementhouders nu compensatie voor de niet geleverde diensten?


avatar

Geplaatst door Rein Blumink op dinsdag 26 juni 2018 om 10.43 uur Gaat ze geld kosten daarom reageren ze zo


avatar

Geplaatst door Desi Hilders op dinsdag 26 juni 2018 om 11.09 uur Tuurlijk wat hadden ze dan verwacht dat iedereen nu blij zou zijn. Nogmaals ik denk dat iedereen in Nederland wel beter salaris wilt dus laten we gewoon normaal blijven doen met ze alle ! Waarom andere de dupe maken van jouw probleem


avatar

Geplaatst door Lenie Best op dinsdag 26 juni 2018 om 10.58 uur Dan hadden ze bij de vorige stakingen al water bij de wijn moeten doen. Nee hoor en nu gaan zeuren.


avatar

Geplaatst door Mal Gl op dinsdag 26 juni 2018 om 21.33 uur Ze moeten gewoon iedereen die wil gaan staken dreigen met ontslag. Dit is gewoon te belachelijk voor woorden.


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.