Klik om te vergroten
Afbeelding: aangeleverd


Achtergrondinformatie: De Odd Fellows
Laatste update: dinsdag 29 januari 2019 - 19:18 uurBijna tweehonderd jaar geleden werd De Orde van Odd Fellows opgericht: ze was van oorsprong een broederschap op filosofisch-humanitaire grondslag waarvan de leden elkaar bijstonden in tijden van nood en in bijeenkomsten met elkaar discussieerden over ethische onderwerpen. 

De Odd Fellows anno 2019 hebben wereldwijd honderdduizenden leden die in cultureel, religieus, maatschappelijk en politiek opzicht van elkaar verschillen. Zij willen bijdragen aan grotere harmonie, verdraagzaamheid en compassie onder de mensen.

Het logo van de Odd Fellows bestaat uit drie met elkaar verbonden schakels die symbool staan voor Vriendschap, Liefde en Waarheid. Dit zijn de idealen die de Odd Fellows in hun dagelijks leven willen nastreven.

Loges

In Nederland en België zijn 100 plaatselijke verenigingen die loges worden genoemd. De geschatte 2800 mannen (Fellows) en vrouwen (Rebekkah’s) komen in hun eigen zittingen bij elkaar om te zoeken naar verdieping en zingeving. Daarnaast wordt van de logeleden verwacht dat zij de medemens in nood steunen door zich vrijwillig in te zetten of door het geven van een charitatieve bijdrage.

Een mooi voorbeeld daarvan is de boekwinkel in Dronten. Daar worden al zo’n vijf jaar door dertig leden en vrijwilligers tweedehands boeken verkocht. Die boeken worden gratis ter beschikking gesteld, na aftrek van kosten komt de opbrengst geheel ten goede aan goede doelen. In de afgelopen jaren konden tienduizenden euro’s worden uitgekeerd aan niet gesubsidieerde instellingen.

De roep om te komen tot de oprichting van gemengde loges en clubs wordt steeds luider gehoord. Daarom is vanuit het hoofdbestuur de mogelijkheid geboden om te komen tot de oprichting van een Odd Fellows Club Zeewolde waarin zowel mannen als vrouwen welkom zijn. De bedoeling is om regelmatig bij elkaar te komen. De frequentie kan in onderling overleg worden vastgesteld.

Lees ook dit artikel:
Bijeenkomst van de Odd Fellows


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Deel dit artikel dan via social media! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.