Column: Dalende misdaadcijfers
Klik om te vergroten


Column: Dalende misdaadcijfersGeplaatst door Max Joling
Laatste update op dinsdag 30 april 2019 om 12:20 uur


Het schijnt zo te zijn dat de misdaadcijfers zouden dalen, naar eigen zeggen van de politie. Niet zo heel gek wanneer mensen ontmoedigd worden om aangifte te doen of wanneer zaken uiteindelijk niet in behandeling worden genomen. Een schijnvertoning.

Met aangiftes over een bekraste auto en meerdere doodsbedreigingen heb ik mijzelf voorgenomen om geen aangifte meer te doen. Zonde van de tijd, maar echt. De laatste aangifte is gedaan op 11 april vorig jaar waarna mij werd beloofd dat ik snel een terugkoppeling zou krijgen - diegene was namelijk vindbaar op basis van aangeleverde gegevens. Het betrof meerdere doodsbedreigingen door één persoon en daarbij intimidatie. Tot aan de voordeur, ook op de dag van de aangifte waardoor ik met de politie aan de lijn richting het bureau ben gegaan voor het doen van de aangifte. Ook naasten werden lastiggevallen, wat voor mij de reden was om juíst te gaan.

Enfin, een jaar later nog steeds geen terugkoppeling en na twee e-mails en één telefoontje deze week een brief ontvangen waarin werd gemeld dat de zaak niet in behandeling werd genomen. Er waren andere misdrijven welke voorrang kregen. Aangifte doen was opnieuw zonde van de tijd dus, zoals voorspeld. Van bedreigingen raak ik immers niet meer onder de indruk - het voelt aan als normaal. Voor kennisgeving aannemen en verwerpen. Zoals de politie doet met aangiftes.

Tekst gaat hieronder verder (info)

Doodsbedreigingen worden dus gedoogd in Nederland. Wisten we natuurlijk al, oud nieuws. Zo zijn er nog talloze strafbare feiten die gedoogd worden. Wordt iemand wèl gepakt, staat diegene de volgende dag weer lachend buiten. Als je een mes bij je hebt krijg je slechts een boete. De politie heeft verkeerde prioriteiten - agenten staan liever met het volledige korps te profiteren van de lunch bij een nieuwjaarsreceptie van de gemeente of te laseren op plekken waarvan zij weten dat men na meetcorrectie een kilometer te hard heeft gereden. Dat levert geld op en zaken behandelen kost geld. Prioriteit. 

Misschien kan de leegstaande gevangenis van Almere worden omgetoverd tot complex met studentenwoningen zoals Marcel Beijer van AlmereDezeWEEK schreef. Dan heeft het gebouw nog een functie. De gevangenis staat nu leeg, want dalende misdaadcijfers. 

Max Joling - Columnist

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel deze column

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar deze column delen ook! Onze dank is groot. 😊

Reacties

Reacties lezen

Max Joling

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.