Verbindt je met ons!

Deals via Almere Nieuws

Samen met onze partners hebben wij een aantal deals beschikbaar welke mogelijk interessant zijn voor jou als lezer! Klik op 'meer informatie' om doorgeschakeld te worden naar onze partner.

- Philips Hue slimme verlichting Startpakket t.w.v. €304,75 bij Energiecadeau XL

Aangeboden door Vattenfall

Meer informatie


- 10% korting op nieuwe abonnementen bij Denksport - natuurlijk ook losse uitgaven verkrijgbaar!

Aangeboden door Denksport

Meer informatie


- De beste hotels, de beste deals!

Aangeboden door Hotels.nl

Meer informatie


- Sluit nu jouw reisverzekering af via OHRA: ga goed voorbereid op reis! -

Aangeboden door OHRA

Meer informatie


- Alle aanbiedingen in 1 app!

Aangeboden door Reclamefolder

Meer informatie


- De beste Sim Only Deals speciaal voor jou, je kunt zelf samenstellen!

Aangeboden door Simpel

Meer informatie


- 10% korting op je nieuwe bril bij Charlie Temple!

Aangeboden door Charlie Temple

Meer informatie


- Een uniek assortiment in de winkels van RataPlan!

Aangeboden door RataPlan

Meer informatie


- Vijf euro korting op je eerste bestelling bij Picnic!

Aangeboden door Picnic

Meer informatie

niets meer
missen?

Columns

Column: Mondkapjes

Column: Mondkapjes

Een dringend advies om buitenshuis een mondkapje te dragen. Een dringend advies, dus geen verplichting. Maar, waarom lappen zoveel personen dit dringende advies aan hun laars? Ik heb geen idee, maar ergens ook wel. Sinds het uitbreken van de Coronacrisis, merk ik vooral dat ik altijd al de maatregelen in acht neem voor anderen, niet voor mijzelf. Egoïstisch of juist zorgzaam? Je kunt beide kanten op. 

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) kunnen niet-medische mondkapjes druppels die de drager produceert 'enigszins tegenhouden'. Als diegene (onbewust) besmet is, biedt het mondkapje tot op zekere hoogte bescherming voor anderen. Je draagt een mondkapje dus vooral om zelf het virus niet – of in mindere mate – te verspreiden.

Als (zonne)brildrager merk ik dat mijn bril vrijwel bijna altijd beslaat wanneer ik een mondkapje draag, wat het zicht ernstig beperkt. Niet fijn. Voor wie zich het verhaal achter de zonnebril afvraagt: ik heb spierspanningshoofdpijn waarbij ik bij grauw weer, sneeuw, zon of zelfs stoplichten of lichten van tegenliggers op de weg - hoofdpijn kan krijgen. Alsof je een riem om je hoofd hebt. Inmiddels hoort de zonnebril natuurlijk ook bij mijn persoonlijkheid. Om die reden, de beslagen (zonne)bril, zeg ik liever 'nee' tegen een mondkapje, maar doe het wel daar waar het op dit moment verplicht is als in sommige winkels. Elders amper. Ook omdat het slechts een 'dringend advies’ is en geen verplichting. 

Ook voelt het wanneer een mondkapje 'enigszins' bescherming biedt, als schijnveiligheid. Er zijn immers ook geen beperkt beschermende materialen om jezelf te beschermen tegen verwondingen wanneer je gaat skeeleren en een autogordel biedt ook niet slechts een beperkte veiligheid. Of wel? Oké, een autogordel is geen ultiem redmiddel wat je beschermt tegen de dood, wanneer je daar goed over nadenkt. Wanneer je met 130 kilometer per uur op een filefuik in zou rijden, kun je dat geheid niet meer navertellen. Een autogordel beschermd je dus ook 'enigszins', evenals het niet-medische mondmasker . 

Maar, een dringend advies is nog steeds geen verplichting. Ik denk dat het dringende advies, personen vooral laat denken dat het een kleine bijzaak is om een groot probleem uit de weg te gaan, vooral bij jongeren. Blij dat er jurisisch wordt gewerkt aan de verplichting. Ikzelf ben boven de 23 jaar en val dus niet meer in de categorie 'jongeren', maar een klein deel van Coronapatiënten tot en met 30 jaar belandt in het ziekenhuis. Waar zou ik mij eigen dan druk om maken? Niet te vergeten: een mens denkt uiteindelijk áltijd aan zichzelf. De egoïstische gedachte die ik waarschijnlijk deel met heel veel leeftijdgenoten, en natuurlijk vele personen die wèl in de categorie 'jongeren' vallen en waarschijnlijk ook een groot deel van personen ouder dan ikzelf. Men vergeet, dat er naast onszelf, ook nog een andere groep is in de dagelijkse omvang. De bejaarde vrouw voor ons in de supermarkt die om welke reden dan ook, geen gebruik kon maken van het ouderenuurtje en op dat moment ook in de supermarkt is omdat zij toch levensmiddelen nodig heeft en risico loopt. Onze ouders, niet te vergeten. Mijn ouders zijn 56 jaar oud. Zouden zij er levend vanaf komen wanneer ik het Coronavirus aan hen doorgeef? Dat is de vraag. Mijn verkoudheidje kan hun dood betekenen.

Naast mijn baan als journalist, columnist, influencer of hoe ik het ook wil, kan of mag noemen - werk ik in een revalidatiekliniek als medisch secretaris. Sinds twee maanden geleden zie ik aanmeldingen voorbij komen van nieuwe patiënten die maar niet herstellen van de Coronaklachten. Voornamelijk chronische vermoeidheid (CVS). Bij langdurige CVS-klachten kunnen er ook psychische klachten ontstaan zoals depressie, stemmingswisselingen, paniekaanvallen of angststoornissen. 

Om te vragen wanneer zij worden ingepland en of dat proces versneld kan worden, belt vaak de partner op in plaats van een patiënt zelf. Dat heeft waarschijnlijk een reden. Deze groep aan patiënten dat zich aanmeldt bij ons vanwege de Coronaklachten, wordt alsmaar groter. 

Wat nu als er ooit een patiënt zich aanmeldt en ik die blijk te herkennen van dat ene terrasje enkele maanden geleden? Of dat het ineens één van mijn ouders is? En dat allemaal omdat ik geen mondkapje wilde dragen vanwege 'dringend advies' in plaats van 'verplichting'. Een beslagen bril is een luxeprobleem. Een excuus. Ik neem het voor lief, want ik heb mijn ouders te lief. 

Bewustwording door te schrijven. Ik draag een mondkapje.

Max Joling - Columnist


[Ad] Wil je voortaan gratis berichten via Messenger ontvangen bij belangrijk nieuws? Klik hier voor meer informatie.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van deze column de moeite waard? Klik hier om deze column te delen op social media. We zijn je dankbaar!


26-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.


Actuele artikelen

Ben jij de 34.524e volger?

24,493
4,750
5,096
47
138

Deals en tips voor jou..

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Advertentie

Het weer in Almere

Bekijk actuele weer

Vacatures (135)

Chauffeur trekker oplegger - Eindhoven (Noord-Brabant)
Lekker overnachten en veel uren maken als chauffeur! Daarnaast nog een mooi salaris. Als jij dit (..)

bekijk vacature

Opleiding monteur zonnepanelen - 's-hertogenbosch (Noord-Brabant)
We leiden jou op tot een monteur van zonnepanelen op daken. Je volgt een cursus van 3 dagen en (..)

bekijk vacature

Expeditiemedewerker / planner - Amstelveen (Noord-Holland)
In de functie van planner/expeditiemedewerker hou je je bezig met kantoorwerkzaamheden (25%)en (..)

bekijk vacature

Opleiding Monteur Zonnepanelen - Eindhoven (Noord-Brabant)
Overstap maken naar de techniek? Dat kan! Binnen 6 weken wordt jij zowel in de theorie als (..)

bekijk vacature

Opleiding Monteur Zonnepanelen - Helmond (Noord-Brabant)
Wil jij overstappen naar een nieuwe baan in een branche met een zonnige toekomst? Dat kan! Binnen (..)

bekijk vacature

Elektromonteur laadpalen - 's-hertogenbosch (Noord-Brabant)
Als beginnend laadpalenmonteur wordt je opgeleid in de praktijk en theorie! Je gaat zelfstandig (..)

bekijk vacature


Alle 135 vacatures bekijken? Klik hier voor het overzicht!

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog