1

Word jij onze 37,597e volger?

instagram

linkedin

Tot vijf jaar cel geëist tegen organisatoren van overvallen op telecomwinkels in Almere

112


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag celstraffen oplopend tot vijf jaar geëist tegen drie mannen van 23, 28 en 19 jaar uit Almere. Zij worden er van verdacht (in wisselende samenstelling) twee overvallen door minderjarigen op telecomwinkels in Almere te hebben geïnitieerd of te hebben gefaciliteerd.

Hoewel de verdachten niet fysiek aanwezig waren bij de overvallen, moeten zij in de visie van het OM door hun rol gezien worden als medeplegers.

Overvallers zijn al veroordeeld

Eerder dit jaar vervolgde het OM twee jongens van destijds 15 en 16 jaar voor het plegen van twee overvallen op telecomwinkels aan de Stationsstraat in Almere Stad en het Noordeinde in Almere Buiten (november 2020).

Medewerkers van de winkels werden bedreigd met een vuurwapen en een mes en er werd een grote hoeveelheid telefoons buit gemaakt. De twee jongens zijn hiervoor door de rechtbank veroordeeld tot jeugddetentie en begeleiding.

Voor de overval op 17 november zijn eerder ook twee opdrachtgevers vervolgd.

Stationsstraat

De 23-jarige man die dinsdag terecht stond, is een verdachte van de overval op de winkel aan de Stationsstraat: hij heeft volgens het OM de twee jonge overvallers van een mes en een revolver voorzien met als doel die bij de overval te gebruiken. Dat is uiteindelijk ook zo gebeurd.

Artikel gaat hieronder verder

Ook was de verdachte aanwezig bij de voorbereidingen en gaf hij de jongens aanwijzingen, zo blijkt uit betrouwbare en gedetailleerde verklaringen van de jongens. De man heeft volgens het OM een dermate belangrijke en onmisbare rol gespeeld dat hem het medeplegen van de overval ten laste is gelegd. De verdachte ontkende echter zijn betrokkenheid. 

Noordeinde

De 28-jarige en 19-jarige verdachten die terecht stonden worden verdacht van het medeplegen van de overval op 28 november 2020 aan het Noordeinde in Almere Buiten.

De 28-jarige man heeft volgens het OM geregeld dat de twee jonge overvallers de overval zouden plegen. Hij voorzag ze van wapens, gaf ze instructies, regelde onder andere een scooter en vervoerde de overvallers tijdens de voorbereiding. Bovendien werd afgesproken dat de buit bij hem ingeleverd zou worden.

Ook de 19-jarige verdachte speelde een actieve rol in de voorbereiding en daarmee in de uiteindelijke uitvoering van de overval. Zo plakte hij onder meer het kenteken van een bij de overval gebruikte scooter af en zat hij in een na de overval gereedstaande auto.

Getuigenverklaringen

De rol die de twee mannen gespeeld hebben bij de overval aan het Noordeinde, blijkt uit diverse elkaar ondersteunende getuigenverklaringen. Ook zijn bij de overval gebruikte voertuigen aan hen te linken en is op een telefoon van een van de verdachten een foto van een wapen aangetroffen dat na de overval in de bosjes langs de vluchtroute is gevonden.

Beide mannen ontkennen bij de overval aan het Noordeinde betrokken te zijn geweest.   

Ernst van de feiten en strafeisen

De drie mannen die dinsdag terecht stonden hebben het in de visie van het Openbaar Ministerie mogelijk gemaakt dat de betreffende winkels overvallen zijn: tijdens een eerdere zitting werd onder meer dankzij de slachtofferverklaringen al duidelijk dat het veroorzaakte leed bij de betrokken medewerkers enorm is - zij werden bedreigd met een vuurwapen en een mes, moesten op de grond gaan liggen, werden onder schot gehouden en om hun hals vastgepakt.

Verschillende slachtoffers kampen nog altijd met de gevolgen van overval. Daar komt bij dat het OM het de verdachten aanrekent dat zij twee jongeren het vuile werk voor ze hebben laten opknappen. “Ze zijn gewoon te laf geweest om zelf te gaan. Wel de lusten, maar niet de lasten”, aldus de officier van justitie.

Gevangenisstraffen

Lange gevangenisstraffen zijn volgens het OM op hun plaats: tegen de 23-jarige verdachte eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van drieënhalf jaar voor het medeplegen van de overval op de winkel aan de Stationsstraat.

Aanvullend vorderde de officier van justitie dat deze verdachte een eerder voorwaardelijk opgelegd strafdeel van 26 dagen alsnog uit moet zitten. Tegen de 28-jarige man is een gevangenisstraf van vijf jaar geëist voor het medeplegen van de overval op de winkel aan het Noordeinde. Tegen de 19-jarige man is dat een gevangenisstraf van drieënhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Bij de strafeis is rekening gehouden met onder andere het verschillende aandeel en met het strafblad van de verdachten. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Vacature-alert - 33 nieuwe vacatures!

Er zijn de afgelopen week in totaal 33 vacatures geplaatst voor banen in de regio's Almere, Hilversum, Naarden, Dronten, Weesp, Lelystad en Huizen.

Bekijk overzicht


Meer artikelen in 112


Weer

Weer in Almere

Dinsdag 30 november 2021

9.7 °C

Dichte motregen, temperatuur voelt aan als 7,2 °C. - meer weer »

Di

9 - 9 °

Wo

3 - 6 °

Do

2 - 6 °

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only