De politie heeft deze week twee mannen van 19 en 22 jaar uit Almere aangehouden in een onderzoek naar grootschalige spoofing (helpdeskfraude). Daarbij werd een dienst genaamd 'iSpoof' offline gehaald.

In totaal zijn er door de politie 142 aanhoudingen verricht.

iSpoof

Door de software 'iSpoof' konden criminelen hun eigen telefoonnummer afschermen en zich voordoen als een officiële instantie, zoals een bank. Het doel van de criminelen was om geld af te troggelen van slachtoffers, waarbij de schade kan oplopen tot duizenden euro's.

Artikel gaat hieronder verder

Servers in Almere

Tijdens het onderzoek door de politie, bleek dat de servers van 'iSpoof' in Almere bleken te staan, terwijl de uitbater van de software in Engeland woont. 

Op het hoogtepunt had de dienst in zo'n 59.000 gebruikers. Doordat de politie een zogenoemde tap op de servers in Almere plaatsten, kreeg de politie inzicht in de werkwijze.

Tijdens het onderzoek kreeg de politie in Nederland, hulp van de politie uit onder meer Amerika en Oekraïne.

Slachtoffers

Naar verluidt zijn er met behulp van 'iSpoof', zo'n 200.000 mensen slachtoffer geworden van de helpdeskfraude. Per maand werden er ongeveer 1 miljoen pogingen gedaan om mensen op te lichten. In totaal zouden er 10 miljoen telefoontjes zijn gepleegd, waarvan een groot deel vanuit Amerika.

Alhoewel er al 142 aanhoudingen zijn verricht, sluit de politie niet uit dat er meer aanhoudingen worden verricht.


Ontvang urgent nieuws direct via ons WhatsApp kanaal!
Nieuw - ontvang urgent nieuws als vermissingen, belangrijke 112-meldingen of andere calamiteiten direct via ons WhatsApp kanaal! Klik hier om je direct aan te melden of hier voor meer informatie.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112

Reacties op dit artikel (2)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Wilma Morren op donderdag 24 november 2022 om 13.45 uur Ook hun vingers afsnijden en dan weet wat ze doen met anderen zijn geld


avatar

Geplaatst door Gertie van Driel op donderdag 24 november 2022 om 14.30 uur Criminelen. De jeugd van tegenwoordig. 🤬🤬🤬


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.


Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 359

Warning: Undefined variable $ip in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/deb48805n7/domains/almere-nieuws.nl/public_html/website/footer.php on line 360