D66 en SP willen meer stemlokalen GeenPeil-referendum - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 10 nov 2015 om 15:18 uur - Laatste update: 10 nov 2015 om 15:18 uur

D66 en SP willen meer stemlokalen GeenPeil-referendum

Geschreven door (volgen?)

D66 en SP roepen Almere op om meer stemlokalen te openen tijdens het referendum over de samenwerkingsovereenkomst tussen Europa en Oekraïne op 6 april 2016.

De gemeente is van plan om slechts 58 stemlokalen te openen op 6 april voor het referendum. Dit is 37% minder dan bij de Provinciale Verkiezingen in 2015 en de Europese Verkiezingen in mei 2014 en 47% minder dan bij de Gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en de Tweede Kamerverkiezingen in 2012.

De gemeente baseert het aantal stemlokalen op het aantal mensen waarvan ze verwachten dat ze gaan stemmen. “De enige andere keer dat er een landelijk referendum werd gehouden was in 2005 over de Europese Unie,” zegt D66-raadslid Martine van Bemmel.

Toen was het opkomstpercentage in Almere zestig procent. Alleen de Tweede Kamerverkiezingen scoorde hoger in de afgelopen jaren. Ik begrijp daarom niet waar de gemeente op baseert dat er nu zoveel minder mensen gaan stemmen.” D66 en de SP willen dat de gemeente minimaal net zoveel stemlokalen opent als tijdens de laatste Provinciale Statenverkiezingen.

GeenPeil-referendum

Het referendum gaat over de samenwerkingsovereenkomst tussen Europa en Oekraïne. Met dit verdrag wordt de handel versterkt en wordt er ingezet op een betere de rechtsstaat, democratie en naleving van mensenrechten. Toetreding van Oekraïne is op dit moment niet aan de orde.

Gemeente moet stemmen eenvoudig maken

Als de gemeente ervoor kiest om minder stemlokalen te openen moeten mensen verder reizen en langer in de rij staan om te stemmen.

Er hebben bijna 428.000 mensen hun handtekening gezet om dit referendum te houden. Dit toont aan dat Europa sterk leeft onder de bevolking en de gemeente moet zich inzetten om het referendum goed te organiseren. Stemmen moet niet onnodig moeilijk gemaakt worden, maar juist worden gefaciliteerd“, aldus Van Bemmel.

reacties op D66 en SP willen meer stemlokalen GeenPeil-referendum

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.