Gemeente na onderzoek: "behoefte aan meer betaalbare woningen in Almere" - Almere Nieuws


Gepubliceerd op: 13 okt 2017 om 11:02 uur - Laatste update: 13 okt 2017 om 11:02 uur

Gemeente na onderzoek: “behoefte aan meer betaalbare woningen in Almere”

Geschreven door (volgen?)

Er is in Almere meer behoefte aan betaalbare woningen dan nu gepland. Dat is de conclusie van de gemeente Almere na een onderzoek welke de gemeente door een adviesbureau heeft laten uitvoeren.

Bovenop de geplande 400 betaalbare woningen per jaar die de komende jaren worden toegevoegd aan de stad, is er behoefte aan nog circa 200 betaalbare huurwoningen extra per jaar in dit segment om aan de vraag te kunnen voldoen“, aldus de gemeente.

Volgens het onderzoek blijkt dat het aantal huishoudens in Almere volgens de prognoses de komende jaren fors zal gaan toenemen. “Dit komt onder andere door de toenemende stroom vestigers van buiten de stad“, aldus de gemeente.

Volgens de gemeente zal de stad tot 2030 groeien met circa 21.000 huishoudens (ruim 40.000 inwoners).

Meer sociale huurwoningen

Door de vergrijzing en een toenemend aantal alleenstaanden zal de doelgroep die is aangewezen op een sociale huurwoning (woningen onder de 711 euro) meer dan toenemen.

Het onderzoek komt uit op een jaarlijkse behoefte aan ongeveer 1600 nieuwbouwwoningen, waarvan ongeveer 2/3 in het segment ‘betaalbaar’ (37 procent sociale huur en 29 procent kopwoningen).

Ook blijkt volgens het onderzoek dat er een flinke belangstelling is voor het zelf bouwen van een huis in Almere.

Almere kan daarvoor de ruimte bieden, zeker nu het lijkt dat in Amsterdam de ruimte voor particuliere opdrachtgeverschap wordt beperkt“, aldus de gemeente.

Duur wonen in Almere

Huurwoningen in Almere zijn in vergelijking tot huurwoningen in de regio betrekkelijk duur, blijkt uit onderzoek. Volgens de gemeente heeft dit er mee te maken dat er in Almere veel ‘kwalitatief goede’ huurwoningen staan.

Meer kleinere woningen

De trend van meer kleine huishoudens in combinatie met de extra behoefte aan betaalbare woningen en de relatieve eenzijdigheid van de huidige voorraad in Almere, biedt de gemeente aanleiding om de komende periode meer kleinere woningen aan de woningvoorraad toe te voegen.

In het onderzoek is daarnaast ook een ‘kleiner wonen’-scenario doorgerekend: in dit scenaro kiezen jonge huishoudens er voor (al dan niet uit noodzaak) om voor het eerst enige tijd ‘klein’ te gaan wonen.

Door de uitkomsten van het onderzoek zal de gemeente de komende tijd het geplande bouwprogramma nog eens tegen het licht houden.

Max Joling

Sinds 2013 ben ik objectief bezig met het schrijven van artikelen en ben ik subjectief in mijn columns voor Almere Nieuws. Daarnaast vlog ik, maak ik foto's en video's. Je kunt mij via mijn eigen kanalen volgen via onderstaande icoontjes!

Reactie plaatsenHoud er rekening mee dat je reactie moet voldoen aan de huisregels.