Verbindt je met ons!

niets meer
missen?

Entertainment

D66 dient voorstel nieuw systeem afvalstoffenheffing in

D66 dient voorstel nieuw systeem afvalstoffenheffing in

Wil jij een reclamevrije website?
Dat kan! Voor slechts €3,- per jaar zie je géén advertenties meer. Tevens steun je ons financieel! Klik hier voor álle voordelen en informatie.

D66 Almere heeft woensdag een voorstel ingediend over te stappen op een systeem waarbij mensen beloond worden als zij minder restafval aanbieden.

"Dit systeem is niet alleen eerlijker, men betaalt voor de hoeveelheid afval die men daadwerkelijk inlevert, maar stimuleert mensen ook om hun afval beter te scheiden", aldus raadslid Martine van Bemmel.

Geld terug

Als de gemeenteraad het voorstel van D66 aanneemt, krijgt iedereen vanaf 2018 de mogelijkheid om directe invloed op de hoogte van hun afvalstoffenheffing uit te oefenen.

"Iedereen betaalt dan nog steeds hetzelfde bedrag als nu, maar als je minder vaak restafval aanbiedt, krijg je aan het eind van het jaar geld terug. Volgens eerste berekeningen kan dit al gauw 45euro gemiddeld schelen per huishouden", aldus van Bemmel.

Beter scheiden, minder vaak restafval aanbieden

"Mensen worden door de bonus gestimuleerd om hun afval beter te scheiden om zo minder vaak restafval aan te bieden," legt Van Bemmel uit.

"Uit onderzoek blijkt dat dit voor veel mensen een sterke motivatie is. Gemeenten in Nederland die al een vergelijkbaar systeem hebben scoren veel beter op het gebied van afval scheiden."

De gemeente moet flink betalen voor het verwerken van restafval. Zij krijgen echter geld voor afvalstromen als plastic, glas en papier, omdat die recyclet kunnen worden.

"Met dit voorstel gaat de winst die ontstaat doordat mensen beter scheiden, alleen naar de mensen die zich er ook voor inzetten", aldus het raadslid.

Goede mogelijkheden om te scheiden noodzakelijk

"Momenteel kan nog niet iedereen zijn afval goed scheiden omdat er bijvoorbeeld bij flats geen aparte bak staat voor groen-afval. Als dit voorstel wordt aangenomen heeft de gemeente tot januari 2018 om dit in orde te brengen. Dit moet overigens sowieso gebeuren, de gemeente heeft namelijk al eerder als doelstelling aangenomen om de hoeveelheid restafval in 2020 terug te brengen naar vijftig kilo per persoon. Momenteel zitten we nog op honderdvijftig kilo", aldus Van Bemmel.

Het voorstel staat voor 19 mei op de agenda van de gemeenteraad.


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Sharing is caring!

Vond je het lezen van dit artikel de moeite waard? Klik hier om dit artikel te delen op social media. We zijn je dankbaar!


25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar. Ik schrijf overigens aan een nieuw boek: thriller, misdaad en Almere. Lees hier meer daarover.

Actuele artikelen

Advertentie (verbergen?)

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 3.1 ℃
Voelt als 0.2 ℃
Gemiddeld
Laagst 1.7 ℃ (07.19 uur)
Hoogst 3.9 ℃ (13.06 uur)

Bekijk actuele weer

(Advertentie verbergen?)

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog
Sale (NL)