Afgelopen zaterdag kreeg de redactie van Almere Nieuws een e-mail binnen van een Almeerder wier vrouw al jarenlang in het openbaar wordt mishandeld. Na meerdere meldingen gedaan te hebben bij de politie en na bemoeienis van voormalig burgemeester Jorritsma, blijven de mishandelingen echter doorgaan en zou de politie geen actie ondernemen.

Volgens de Almeerder zou sinds de eerste mishandeling al duidelijk zijn wie er verantwoordelijk is voor het geweld, namelijk een vrouw die hem in het verleden ooit heeft afgewezen en daar mogelijk spijt van heeft: "De eerste mishandeling vond eind december 2004 plaats waarbij mijn vrouw op het Stationsplein met een mes op haar rug werd bedreigd door de dreigster en twee van haar vriendinnen. De vrouw in kwestie zei tegen mijn vrouw dat zij haar zou afmaken omdat zij gelukkig met mij wilde worden."

Er kon vervolgens bij de politie geen aangifte worden gedaan omdat ooggetuigen geen verklaring wilden afleggen.

Meer bedreigingen

In 2005 werd het slachtoffer vaker bedreigd en werden deze ook heviger. Toen is er gekozen om aangifte te doen welke ook is opgenomen. Na een aantal maanden begon de dreigster samen met een bende bestaande uit vier vrouwen en twee mannen, opnieuw het slachtoffer te mishandelen (slaan en schoppen) wanneer zij ergens alleen in Almere Stad was.

"Wij hebben hier opnieuw aangifte van gedaan waarbij de politie zei dat zij niets konden doen. Ook camerabeelden wilden zij niet bekijken omdat die mogelijk pas bekeken zou kunnen worden wanneer het om een fatale mishandeling zou gaan. Tijdens de laatste aangifte van mishandeling bleken er een aantal aangiftes te zijn verdwenen, gelukkig hadden wij daarvan nog een kopie."

Opnieuw aangifte

In 2008 werd het slachtoffer opnieuw mishandeld waarna zij aangifte wilde doen bij het politiebureau aan de Baljuwstraat. De receptionist vertelde haar dat de dreigster nooit zoiets uit het niets zou doen en een mogelijke affaire tussen de dreigster en haar man een reden kon zijn dat zij het leven van het stel kapot zou willen maken. Zonder resultaat is het slachtoffer toen naar huis gegaan.

"Ik heb daarop driemaal een brief geschreven naar het hoofd van de politie in Almere, en deze persoonlijk bij het politiebureau afgegeven. Aangezien ik geen enkele reactie ontving, stuurde ik een e-mail naar de toenmalige burgemeester Jorritsma waarna ik een persoonlijke reactie terugkreeg dat de medewerkers van de klachtencommissie van de politie Flevoland contact met mij zouden opnemen. Er is toen een agente bij ons thuis gekomen om over de situatie te praten, waarbij zij vertelde dat de politie niets aan de bedreigingen en mishandelingen konden doen. Mijn vrouw moest het alarmnummer maar bellen zodra de groep weer zou toeslaan."

Er zou alleen een onderzoek gestart kunnen worden wanneer een mishandeling de vrouw fataal zou worden, waarbij dan ook de camerabeelden konden worden bekeken. Ook werd er aangeraden om aangifte te blijven doen van toekomstige mishandelingen.

"Mijn vrouw wilde echter geen aangifte meer doen omdat zij toch niet serieus werd genomen door de politie en bij de laatste gedane aangifte zelfs door twee politieagentes werd uitgelachen."

Ten einde raad

Op maandag 12 september werd de vrouw opnieuw mishandeld waarbij er met een hard voorwerp op haar hoofd is geslagen.

Goede kennissen van het slachtoffer vertelden aan het slachtoffer dat de dreigster waarschijnlijk een relatie met haar man heeft gehad, waardoor zij in depressieve toestand aan hem begint te twijfelen: "het liefst zou zij nu van mij willen scheiden om vervolgens zelfmoord te plegen."

Reactie politie

De politie heeft aangegeven een onderzoek te hebben ingesteld: "Wij hebben inmiddels contact opgenomen met de betreffende personen om te kijken wat er precies speelt. In het kader van de privacy en objectiviteit kunnen wij daar over geen verdere mededelingen doen", aldus woordvoerder Bernhard Jens.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit 112