❤️ Steun Almere Nieuws - klik hier! ❤️
Klik om te vergrotenFoto door: Roy Beusker Fotografie


Tineke Schouten in januari met nieuwe show in KAF
Laatste update: dinsdag 04 december 2018 - 13:52 uurOp zaterdag 12 januari staat Tineke Schouten met haar nieuwe show 'Highlights' in de grote zaal van Kunstlinie Almere Flevoland (KAF).

Het is een mooi moment voor dankbaarheid, vindt Tineke Schouten. En eigenlijk is het dat elke dag opnieuw: "Ik tel m'n zegeningen, heel bewust." Met haar gloednieuwe theatershow Highlights vestigt Tineke dan ook extra aandacht op de hoogtepunten uit haar carrière. Samen met de zaal. "Ik ben mijn publiek veel verschuldigd. Mijn successen dank ik aan jullie", vertelt Schouten.

"Highlights omlijsten het bestaan"

"Terugblikken? Welnee!" - Tineke voelt wel dat leeftijd een rol begint te spelen, maar dat betekent niet automatisch dat ze met haar afscheid bezig is.

"Veel van de highlights uit mijn carrière zijn nooit op televisie uitgezonden geweest. En dus hebben heel veel mensen ze niet gezien. Voor mij gaan de highlights over het vieren van wat goed gaat in het leven. Door dáár de nadruk op te leggen", aldus de inmiddels 64-jarige cabaratiëre.

Respect

Tineke vindt dat goed presteren een kwestie is van respect. Belangrijk, ook na al die jaren van succes: "Ik blijf een supermarktkind; de klant is altijd koning. ‘Potje Pindakaas’, noemden we dat vroeger thuis. Er waren namelijk altijd klanten die eerst het potje bijna leeg aten, om alsnog bij m’n vader te klagen dat er te weinig pinda’s in hadden gezeten. Mijn vader deed daar niet moeilijk over en gaf ze een nieuw potje mee. Zo ben ik ook."

De cabaratiëre wil graag dat mensen beloond worden voor de moeite die zij doen om naar haar te komen kijken en heeft om die reden ook veel respect voor haar publiek.

"Je kan het niet iedereen naar de zin maken, maar als iemand het niet leuk vindt wil ik diegene het liefst uitnodigen om nog een keer te komen. Hoewel 'Potje Pindakaas' me ook heeft geleerd om te weten van wie de kritiek komt. Het raakt me, maar ik ben niet bang voor kritiek. Ik luister er naar, en uiteindelijk beslis ik zelf wat ik er mee doe. De hoogste waardering die ik kan krijgen is dat ik mijn vader in m'n hoofd hoor zeggen: Buitengewoon! Daar streef ik naar, elke voorstelling opnieuw."

Accenten

Niet alleen in de show gaat om het leggen en verleggen van accenten. "Waar focus je op in het leven? Ik zei net wel afkeurend: als je haar maar goed zit. Maar eigenlijk zit er ook een heel mooie kern van waarheid in. Want natuurlijk ontstaat er met een paar focuspunten ineens een heel andere werkelijkheid. Als ik een pruik opzet dan bén ik gelijk dat typetje. Met stemmetjes en dialecten is het precies zo. Waar het om gaat is hoe je daar vervolgens mee omgaat. Highlights omlijsten je bestaan, en tegelijkertijd creëer je daarmee ook een nieuwe werkelijkheid."

Opvallend genoeg begon Tineke's carrière bijna 40 jaar geleden op een moment dat ze haar focus juist weghaalde van het zingen en acteren. "Van m'n 8e tot m'n 28e bad ik elke dag tot Onze Lieve Heer om een doorbraak. Pas toen ik zwanger werd, en mijn man ik besloten dat het grote succes er dus wel niet in zou zitten, kreeg ik mijn eerste nummer 1 hit. Vanaf dat moment hebben hoogtepunten en minder glorieuze momenten elkaar in hoog tempo afgewisseld. Zowel in m'n carrière als privé."

Kaarten voor de voorstelling 'Highlights' zijn nog beschikbaar, meer informatie is te vinden op de website van KAF.


[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

24-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.