❤️ Draag jij bij aan onze blijvende onafhankelijkheid? - Klik hier voor info! ❤️
Klik om te vergroten


Cijfers: gemeentebelastingen dit jaar 28 euro hoger in AlmereGeplaatst door Max Joling
Laatste update op donderdag 10 januari 2019 om 10:38 uur


De gemeentebelastingen zullen in Almere dit jaar met 28,30 euro stijgen, zo blijkt uit een onderzoek door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).

Het rijk verhoogt dit jaar de afvalstoffenbelasting met 139 procent waardoor de lasten voor huurders in Almere stijgen met 3,7 procent en Almeerders dus dit jaar 28,30 euro duurder uit zijn.

Gemeenten betalen aan het Rijk afvalstoffenbelasting voor het vuil dat wordt ingezameld en vervolgens wordt verbrand of gestort. Door de verhoging van de belasting maken gemeenten 3,5 tot 4 procent meer kosten.

Boven het gemiddelde

Almere zit met haar afvalstoffenheffing voor meerpersoonshuishoudens iets boven het gemiddelde van 350 euro per huishouden, namelijk op 352,08 euro. Vorig jaar stond het bedrag van afvalstoffenheffing in Almere nog op 339,62 euro.

Bovenaan de lijst staat Haarlem met 383,40 euro en onderaan de lijst Nijmegen waar meerpersoonshuishoudens slechts 40,48 euro kwijt zijn aan afvalstoffenheffing.

"Het duurst voor eenpersoonshuishoudens"

Opvallend is dat de afvalstoffenheffing in Almere voor eenpersoonshuishoudens het duurst is, namelijk hetzelfde tarief als voor meerpersoonshuishoudens (352,08 euro).

In Nijmegen waar de afvalstoffenheffing het goedkoopst is voor meerpersoonshuishoudens (40,48 euro), wordt deze gehalveerd voor eenpersoonshuishoudens (20,24 euro).

Koopwoningen

Almeerders met een eigen koopwoning zijn qua woonlasten relatief duurder uit dan elders in het land, namelijk in totaal 800,16 euro. Het landelijk gemiddelde staat op 700 euro.

Bovenaan de lijst staat Enschede met 854,42 euro, onderaan de lijst staat Den Haag met 562,97 euro.

[Ad] Wil je voortaan de Almeerse agenda ontvangen in je tijdlijn op Facebook? Klik hier: Beleef Almere.


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊

Max Joling

25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.