Verbindt je met ons!

niets meer
missen?

Politiek en gemeente

Gemeente pleit voor kunstwerk ter nagedachtenis aan bemanning WO2-bommenwerper

Gemeente pleit voor kunstwerk ter nagedachtenis aan bemanning WO2-bommenwerper

De gemeente Almere heeft het voornemen om komend najaar een kunstwerk ter nagedachtenis aan de bemanning van de Short Stirling te laten plaatsen in het Bos der Onverzettelijken.

De bemanning maakte deel uit van een Engelse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte in het Markermeer en komend voorjaar zal worden geborgen.

"Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden vindt de gemeente Almere het waardevol om een kunstwerk te laten vervaardigen", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Tweede Wereldoorlog en Flevoland

Volgens de woordvoerder van de gemeente heeft de Tweede Wereldoorlog ook in Almere sporen nagelaten, alhoewel Almere een jonge stad is.

"De Zuiderzee die hier toen lag was belangrijk voor de geallieerden vanwege de vliegroutes naar het Ruhrgebied. Op de terugweg van hun bombardementen in Duitsland kozen de piloten er vaak voor om over de Zuiderzee te vliegen. Dat vergrootte de overlevingskansen als het vliegtuig zou neerstorten", aldus de woordvoerder.

Tijdens de drooglegging van de provincie Flevoland zijn verschillende militaire vliegtuigwrakken gevonden. Ook liggen er een aantal wrakken op Almeers grondgebied in het Gooimeer en IJmeer - dit zijn allemaal militaire vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) en de Koude Oorlog (1943-1992) zijn neergestort.

Aanmeldingen

Om het kunstwerk te realiseren, is de gemeente op zoek naar kunstenaars die het kunstwerk zouden willen en kunnen maken. Geïnteresseerden kunnen vóór 17 januari hun idee inclusief motivatie aanleveren via de website van de gemeente.


[Ad] 😘 Valentijnskaartje versturen? Komende vrijdag is het Valentijnsdag! Klik hier om een kaartje te versturen. 😍


Sharing is caring!

Vond je het lezen van dit artikel de moeite waard? Klik hier om dit artikel te delen op social media. We zijn je dankbaar!

Reacties lezen


25-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft op Almere Nieuws maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in Almere, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar. Ik schrijf overigens aan een nieuw boek: thriller, misdaad en Almere. Lees hier meer daarover.

Actuele artikelen

Advertentie (verbergen?)

Volg ons via Facebook!

Je kunt ons ook volgen op Instagram en Twitter.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang elke zondag de nieuwsbrief met de actualiteiten van de afgelopen week, agendapunten voor de komende week en winacties.

Klik hier om je in te schrijven

Uitschrijven kan met slechts 1 klik!

Het weer in Almere

Op dit moment
Actueel 6.0 ℃
Voelt als 1.8 ℃
Gemiddeld
Laagst 5.2 ℃ (01.17 uur)
Hoogst 7.1 ℃ (00.00 uur)

Bekijk actuele weer

Advertentie (verbergen?)

© Almere Nieuws 2013 - 2020 - alle rechten voorbehouden. Op onze website is het auteursrecht en onze algemene voorwaarden van kracht.

Omhoog