Almeers paar leent geld van dochter: gemeente trekt uitkering in en herziet recht op bijstand


De gemeente Almere mocht de uitkering van een Almeers paar intrekken en herzien. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Almere.

In totaal leende het stel - verspreid over 14 maanden - ruim €11.000,-. De gemeente vindt dat dit bedrag moet worden aangemerkt als inkomsten. Doordat deze inkomsten niet zijn gemeld, is volgens de gemeente in strijd gehandeld met de inlichtingenplicht.

Lening

Volgens het paar ging het niet om inkomsten, maar om een lening van hun dochter. Dit omdat de uitkering die zij kregen van de gemeente niet voldoende was om alle maandelijkse kosten en schulden te kunnen betalen.

De rechtbank gaat daar niet in mee en geeft de gemeente gelijk. Het bedrag van ruim €11.000.- moet worden aangemerkt als (extra) inkomen. "Naar het oordeel van de rechtbank hebben de bedragen geen incidenteel, maar een terugkerend karakter. Nu eiseres de bedragen kon aanwenden voor de noodzakelijke kosten van levensonderhoud, heeft de gemeente zich terecht op het standpunt gesteld dat deze bedragen zijn aan te merken als inkomen", zo is te lezen in de uitspraak.

Toestemming

Het stel gaf bij de rechtbank aan dat een medewerker van de gemeente gezegd zou hebben dat de bijschrijvingen/stortingen van een dochter geen probleem zijn. Daarmee dacht het stel 'toestemming' van de gemeente te hebben.

De rechtbank vindt onvoldoende bewezen dat een medewerker van de gemeente dit gezegd zou hebben. Daarom krijgt het stel geen gelijk.

Hoger beroep

Het is niet bekend of het paar in hoger beroep is gegaan. "De zitting bij de rechtbank was in 2019. De uitspraak wordt nu pas gepubliceerd. Een partij kan in dit soort zaken binnen zes weken na ontvangst van de uitspraak in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Het is niet duidelijk of de eisers in deze zaak dat hebben gedaan. Of het hoger beroep kans van slagen heeft is overigens nog maar de vraag, de Participatiewet is een hele strenge wet op grond waarvan bijna iedere cent gemeld moet worden", laat een jurist aan de redactie weten.


Tip: Hotels zijn nog geopend in heel Nederland, een ontspannen 'uitje' tijdens de lockdown! - Klik hier en ontdek uitstekende hotels met de mooiste omgevingen voor een prachtige wandeling.

Meer artikelen in politiek en gemeente


Weer in Almere

5.9 °C, voelt als 3.6 °C
windkracht 2 (10.8 km/u)
zon 06.21 uur op en 20.51 uur onder

Vandaag tussen de 5 en 13.3 graden.

22 apr


Statistieken van vandaag

Hoogste temperatuur: 6.1 °C
Laagste temperatuur: 5.4 °C
Hoogste gevoelstemperatuur: 4.2 °C
Laagste gevoelstemperatuur: 2.4 °C

Hardste windkracht: 3 (18.0 km/h)
Zwakste windkracht: 2 (7.2 km/h)


Verwachtingen

Do 4.9 °C / 13.3 °C
Vr 3.4 °C / 11 °C
Za 4 °C / 10.6 °C
Zo 3.2 °C / 10.5 °C
Ma 2.3 °C / 11.9 °C
Di 4.7 °C / 10.8 °C

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.