Donderdag 27 januari 2022
5.1 °c
1

Word jij onze 37,779e volger?

instagram

linkedin

D66 Almere pleit voor goede en betaalbare jeugdzorg

4 reacties Politiek en gemeente


D66 Almere vindt dat de alsmaar oplopende kosten in de jeugdzorg veel te gemakkelijk geaccepteerd worden. Volgens woordvoerder zorg Meke Smeulders is goede jeugdzorg betaalbaar mits de goede keuzes worden gemaakt.

"Ik wil af van het beklemmende uitgangspunt dat we de jaarlijks stijgende kosten voor jeugdzorg als een gegeven zien", legt Meke Smeulders (fractie-assistent D66) uit.

"Daar moeten we echt van af. De heersende gedachte is dat je slechts kan kiezen uit twee smaken: óf goede jeugdzorg óf betaalbare jeugdzorg. Ik ben het daar niet mee eens: goede jeugdzorg ís betaalbaar, maar dan zul je wel als gemeente het nodige moeten veranderen. Dat vergt visie en actie."

Verschillende onderzoeken

In Almere zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de kwaliteit en betaalbaarheid van de jeugdzorg. Die rapporten geven duidelijke handvatten om de kwaliteit te verbeteren en tegelijkertijd de kosten te beperken. Zo worden er bijvoorbeeld concrete aanbevelingen gedaan voor de jeugd-ggz. Ook is het eindrapport van de Rekenkamer gepresenteerd.

Meke vervolgt: “Mijn artikel (klik hier) is geschreven ruim voordat het rekenkamer-rapport uitkwam, ik ben wel blij dat we het over dezelfde dingen hebben. Laten we daar dan ook in Almere mee aan de slag gaan. Het jammere is dat al die handvatten tot nu toe alleen maar samengevat zijn in een beperkt aantal maatregelen om kosten te beperken. Een denkfout én een gemiste kans. Wij zeggen tegen de gemeente: ontwikkel een visie op jeugdzorg, maak doelstellingen voor de komende jaren en werk samen met een selectie van zorgaanbieders aan deze doelen."

Ook aandacht voor goede toegang

Ook vraagt de partij aandacht voor een goede toegang en niet ieder licht probleem te bestempelen als een afwijking. Volgens de partij komen veel te veel kinderen met licht afwijkend gedrag of zelfs gewone opgroei- en opvoedproblemen in een uitgebreid zorgtraject terecht.

Artikel gaat hieronder verder

"Dat is onnodig, je kan veel meer gebruik maken van laagdrempelige programma’s die kinderen, ouders en leerkrachten ondersteunen. Dat is beter en goedkoper. Aan de andere kant verhindert ons eigen systeem nu dat jongeren met ernstige, complexe problemen tijdig de juiste hulp krijgen. Dit leidt echt tot heel schrijnende situaties", vertelt Smeulders.

Als het gaat om de balans tussen financiën en resultaat kan er in Almere ook het nodige worden verbetert. Het zogenaamde “uurtje-factuurtje” moet op de schop in de ogen van D66.

'Voorstander van bereikbare doelen'

Almere heeft inmiddels een groot aantal aanbieders van jeugdzorg: "Het komt erop neer dat iedere aanbieder die aan een bepaalde set eisen voldoet jeugdzorg in Almere mag geven. Het is onmogelijk om grip te houden op al deze aanbieders en samen werken aan de doelen al helemaal niet. Al die aanbieders gaan natuurlijk ook niet niks doen; aanbod schept ook vraag. Maak voor lichte, voorspelbare vormen van zorg gebruik van vaste bedragen; je kent de vraag, dus pas het aanbod hierop aan."

Smeulders pleit voor een model dat veel meer uitgaat van de doelen die er bereikt kunnen worden en is daar ook voorstander van: "Hierbij maakt de gemeente afspraken met zorgaanbieders over de gewenste resultaten, de kwaliteit van de zorg én het budget. Goede én betaalbare jeugdzorg is echt mogelijk, het is tijd dat we dat we dat nu realiseren”, aldus D66-er Meke Smeulders.


Vacature-alert - 16 nieuwe vacatures!

Er zijn deze week in totaal 16 vacatures geplaatst voor banen in de regio's Almere, Hilversum, Naarden, Dronten, Weesp, Lelystad en Huizen.

Bekijk overzicht


Reacties (4)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier
user
Geplaatst door Mir Ve op donderdag 07 oktober 2021 om 14.46 uur
Jeugdzorg? Is dat niet wat tegenwoordig via de Gemeente gaat en waar geen uren voor ingekocht zijn omdat al het geld in de Floppiade gepompt moet worden? 🧐
user
Geplaatst door Hassan MB op woensdag 06 oktober 2021 om 10.26 uur
Echt ik zweer het de zorg in stellingen in almere zijn zo slecht en dan nog dit doen nog meer geld over de balie help de mensen in almere zelf die nu in de knel zit door dat jullie zitten te spelen met iemand anders brood
user
Geplaatst door Petra Paars op dinsdag 05 oktober 2021 om 18.17 uur
dat hele jeugdzorg is een verdien modaal geworden!
user
Geplaatst door Jacqueline Karanikolas op dinsdag 05 oktober 2021 om 16.43 uur
Kunnne beter pleiten voor betaalbare woningen voor jongeren
* Reacties kunnen mogelijk geautomatiseerd gefilterd zijn. Zo worden reacties bestaande uit alleen maar tags en reacties korter dan drie woorden verborgen. Reacties die niet voldoen aan de huisregels worden verborgen.

Meer artikelen in politiek en gemeente


Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only
Tips! Stuur in!