1

Word jij onze 37,597e volger?

instagram

linkedin

Aantal WW-uitkeringen in Flevoland opnieuw gedaald

Politiek en gemeente


Net als voorgaande maanden, daalde het aantal WW-uitkeringen in september in de provincie Flevoland. Dat meldt UWV donderdag.

Ook vergeleken met een jaar geleden is er volgens UWV sprake van een afname.

"Deze afname doet zich ook voor in de bouw. In deze sector zijn er toenemende tekorten aan technische vakmensen, zoals elektriciens, loodgieters en monteurs zonnepanelen en elektriciteitsnetten. Door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort neemt de vraag naar deze beroepen alleen maar toe. Ook verlaten de komende jaren veel medewerkers de bouw door pensionering. Dit biedt kansen voor werkzoekenden die zich willen omscholen naar een bouwberoep", aldus een woordvoerder van UWV.

WW-uitkeringen in Flevoland dalen in september opnieuw

Eind september 2021 verstrekte UWV 6.031 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een daling van 2,9 procent (-178 uitkeringen) - iets meer dan de landelijke afname van 2,2 procent.

Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW'ers lager. De regionale daling is 26,9 procent, oftewel 2.221 uitkeringen. Deze afname is eveneens iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-25,3 procent).

Toenemende vraag naar technische vakmensen in bouw

De afname van WW-uitkeringen doet zich ook voor in de bouw. In Flevoland werkt 4 procent van de werknemers in deze sector.

Hoewel de bouw de afgelopen jaren groeide en er nog steeds veel projecten in de planning staan, kan de groei de komende jaren volgens UWV worden afgeremd. Naast een tekort aan materialen, kunnen personeelstekorten en maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen de bouwproductie beperken.

De bouw doet het tot nu toe echter beter dan eerdere prognoses voorspelden. De impact van de coronacrisis bleef in de bouw beperkt: de gerealiseerde werknemersbanen geven in 2021 een positief beeld en ook de vacatures groeien sterk.

'Arbeidsmarkt voor bouwberoepen zeer krap'

De arbeidsmarkt voor bouwberoepen is volgens UWV zeer krap in Flevoland: er zijn meer vacatures dan geschikte kandidaten. Dit betekent kansen voor werkzoekenden die hier werk in zoeken of zich willen laten omscholen richting een bouwberoep.

Het Regionaal Mobiliteitsteam en de Leerwerkloketten kunnen hierbij ondersteunen. Het Regionaal Mobiliteitsteam is in het leven geroepen om werkloosheid, sinds het ontstaan van de coronacrisis, zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken.

"Waar werkloosheid dreigt, wordt ingezet op een duurzame stap van werk naar werk. Bij het Leerwerkloket kunnen werkzoekenden terecht om advies in te winnen over scholings- en loopbaanvragen. Daar worden verschillende instrumenten voor ingezet", aldus UWV.


Vacature-alert - 33 nieuwe vacatures!

Er zijn de afgelopen week in totaal 33 vacatures geplaatst voor banen in de regio's Almere, Hilversum, Naarden, Dronten, Weesp, Lelystad en Huizen.

Bekijk overzicht


Meer artikelen in politiek en gemeente


Weer

Weer in Almere

Dinsdag 30 november 2021

9.7 °C

Dichte motregen, temperatuur voelt aan als 7,2 °C. - meer weer »

Di

9 - 9 °

Wo

3 - 6 °

Do

2 - 6 °

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je iedere zondag de nieuwsbrief ontvangen met daarin nieuws van de afgelopen week, agendatips, vacatures en winacties?

Uitschrijven kan op ieder gewenst moment met één klik.

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only