Het weer in Almere

 • Vandaag

  Wo 30 november 2022
  8 °C
 • Morgen

  Do 01 december 2022
  7 °C
 • Overmorgen

  Vr 02 december 2022
  4 °C

Meer weer? Klik hier

Woensdag 30 november 2022
6.1 °c
2

Word jij onze 38,728e volger?

instagram

linkedin

Tientallen mensen lopen mee tijdens protestmars tegen bomenkap Westerdreef

Politiek en gemeente

Afbeelding: aangeleverd


Ondanks het gure weer trok de protestmars van de Partij voor de Dieren en de SP afgelopen zaterdag tegen de bomenkap aan de Westerdreef ruim 70 deelnemers.

De organisatoren zijn tevreden: “Het is hier de eerste protestdemonstratie tegen het bomenkapbeleid, dat bij de Almeerders steeds meer op weerstand stuit. Ook is het de eerste keer dat onze partijen gezamenlijk een demonstratie georganiseerd hebben. Dat smaakt naar meer! De Westerdreef leeft, dat werd vandaag wel weer duidelijk tijdens onze bomenprotest", aldus de organisatie.

Vele bewoners van Almere Haven liepen met ons protest mee om hun stem te laten horen voor de iconische bomen aan De Westerdreef.

Lied over Westerdreef

De mars startte aan de Westerdreef en voerde naar de Markt in Haven, waar korte toespraken van Eibert Draisma (SP) en Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) werden afgewisseld door optredens van de Havenaar Nicolaas Scharn.

Voor de gelegenheid heeft de zanger-accordeonist een lied over de Westerdreef gemaakt, dat uit volle borst werd meegezongen. De tekst “Gemeentewees niet laf (maf), blijf van onze bomen af”, blijven nog lang doorklinken in het winkelcentrum, de woonwijken en het Uithofpark, waar de stoet doorheen trok.

"Gemeente onzorgvuldig"

Bewoonster Hanni van Maarschalkerwaart -als voorlichter van de RIJP (Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders) ruim 40 jaar geleden nauw betrokken bij de aanleg van Almere Haven- doet nog eens uit de doeken hoe zorgvuldig en uitgekiend het ontwerp en de groenaanleg toen geschiedde.

Dan irriteert het mij hoe onzorgvuldig de gemeente er nu mee omgaat! Ik vind het geweldig hoe jullie je inzetten voor het behoud van het groene raamwerk van de stad", aldus Van Maarschalkerwaart.

Gezonde bomen kappen

Jesse Luijendijk (fractievoorzitter Partij voor de Dieren Almere): “De gemeente wil 137 gezonde bomen kappen, bomen die we keihard nodig hebben in onze strijd tegen de klimaatverandering. Waanzin! Als die zogenaamde klimaatpartijen in de raad echt om het klimaat geven, dan stoppen we per direct met kappen.

Eibert Draisma (SP) wijst erop dat de bewonersactie de kaalslag heeft voorkomen.

Alle bomen staan nog. Ze doorstonden probleemloos ook de laatste drie stormen. En eveneens dankzij de bewonersactie gaat het nu niet meer over onbenulligheden als overlast van afvallendeblaadjes en pluisjes, maar alleen nog over de veiligheid. De Europese norm die de gemeente gebruikt, is voor de windbelasting van gebouwen. Voor bomen kunnen lagere normen gebruikt worden. Ook volgens de door de SP ingehuurde Wageningse boomexpert Kopinga. Die stelt bovendien dat de bomen bij hun verdere groei alleen maar veiliger worden", vertelt Draisma.

Volgens SP vormt de bomenkap een grote bedreiging voor het welzijn van inwoners en de natuur in Almere doordat de bomen zorgen voor leefbaarheid, gezondheid (luchtkwaliteit), biodiversiteit en klimaatbestendigheid (tegengaan van wateroverlast en hittestress).Meer artikelen in politiek en gemeente


Uitgelicht door de redactie

Het weer in Almere

 • Vandaag

  Wo 30 november 2022
  8 °C
 • Morgen

  Do 01 december 2022
  7 °C
 • Overmorgen

  Vr 02 december 2022
  4 °C

Meer weer? Klik hier

Kijk en vergelijk

Zorgverzekering
Autoverzekering
Smartphones
Sim-only
Tips! Stuur in!