Baltimore Bend is af en straalt in vol ornaat op het Baltimoreplein. Het multifunctionele speelkunstwerk, ontworpen door Arttenders en Studio Spass in opdracht van de gemeente Almere, is afgelopen woensdag feestelijk geopend door wethouder Hilde van Garderen. 

Baltimore Bend is onderdeel van de stedelijke vernieuwing van Almere Buiten Centrum. Hilde van Garderen, wethouder Stedelijke Vernieuwing, zegt blij te zijn dat het kunstwerk af is en onthuld kan worden aan de inwoners van Almere Buiten.

"Met deze onthulling wordt ook de herinrichting van het Baltimoreplein afgerond en dit plein ligt er fantastisch bij! Samen met lokale partners werken we hard aan de opgave het centrum weer aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. En met dit unieke speelkunstwerk is het centrum zeker weer een stuk aantrekkelijker geworden!", aldus Van Garderen.

Knutsels als input

Kunstorganisatie Arttenders zorgde voor breed draagvlak in Almere Buiten door de buurt echt te betrekken bij het ontwerpproces. Zo hebben kinderen uit Almere Buiten in een ontwerpwedstrijd meegedacht over hun ideale speeltuin voor het Baltimoreplein. Hun knutselwerken dienden als inspiratie voor vier ontwerpen voor het speelkunstwerk.

Het ontwerp Baltimore Bend werd eerder in een publieksstemming door de Buitenaren uitgeroepen tot winnaar. In het najaar van vorig jaar gingen Arttenders en Studio Spass samen met de Mannen van Staal aan de slag om de stalen constructie op te bouwen in de werkplaats.

Faye Ellen, oprichter Arttenders: "Door social design zorgen we ervoor dat een kunstwerk niet alleen een feestje voor het oog is, maar ook een toegevoegde functionele en sociale waarde voor de omgeving heeft. De wensen van de bewoners en technische eisen van de locatie zijn daarom het vertrekpunt én de harde kern van het ontwerpproces geweest."

Almere Buiten als inspiratie

In het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van alle betrokken van jong tot oud. Jaron Korvinus van Studio Spass vertelt hierover: "We vinden het een geweldige eer om een kunstwerk te ontwerpen voor de gemeente Almere dat niet alleen bijzonder is om te bekijken maar waar de inwoners ook nog zelf mee mogen spelen. De architectuur en omgeving van Almere Buiten hebben ons geïnspireerd tot dit speelse ontwerp, waarin onze fascinaties voor vorm en interactie perfect samenkomen!"

De organische vorm met uitgesneden holtes zijn geïnspireerd door de stad Almere; haar kleurrijke en experimentele architectuur, de Almeerse wateren en de diversiteit van de stad en haar bewoners. Zo is de blauwe kleur een weerspiegeling van het water en kleursamples die genomen zijn in de wijk.

Ook is het toegepaste kunstwerk meer dan alleen bedoeld als een speelplek voor kinderen - het kunstwerk dient verschillende functies voor diverse doelgroepen. Voor de jeugd, ouderen, mindervaliden en bezoekers van Almere Buiten dient het vernieuwde Baltimoreplein als ontmoetingsplek, sportlocatie en recreatiegebied.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige Almeerder die objectieve artikelen schrijft maar periodiek ook eens een subjectieve column schrijft met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken.

Onderwerpen zijn dan zaken in de stad, een andere keer weer over totaal iets anders.

Je kunt mij ook volgen via social media, dat vind ik leuk! Zo houden wij samen contact met elkaar.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reacties op dit artikel (6)

Bekijk hieronder de reacties die geplaatst zijn via Facebook. Ook een reactie plaatsen? Klik hier.
avatar

Geplaatst door Lauren Hoeve-Oostveen op vrijdag 11 februari 2022 om 13.30 uur Ik vind het helemaal niks 😂


avatar

Geplaatst door Yvonne van Eijk op vrijdag 11 februari 2022 om 13.37 uur Ik vind het verschrikkelijk lelijk.


avatar

Geplaatst door Dounia Carels op vrijdag 11 februari 2022 om 13.18 uur Smaken verschillen maar geen enkele toegevoegde waarde en die kleur past niet bij de omgeving.


avatar

Geplaatst door Eddie Gest op vrijdag 11 februari 2022 om 12.59 uur Breek maar weer af die troep.we hebben liever huisje.


avatar

Geplaatst door Jannie Deen op vrijdag 11 februari 2022 om 13.44 uur Mooi😒 tja, maar zo kind vriendelijk ook, direct aan de busbaan zonder afrastering😒 Je zal daar maar een hotel met terras hebben, gezellig hoor.


avatar

Geplaatst door Edith Behrens op vrijdag 11 februari 2022 om 13.56 uur Net zo leuk als die bank in het stadscentrum !!!🙈🙈Wat zonde van het geld


* Reacties kunnen mogelijk gefilterd zijn doordat het systeem automatisch filtert op het aantal woorden, inhoud en relevantie. Lees hier meer over het moderatiebeleid.